• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Volleybalbond geeft fiat voor nieuwe formule play-offs

  Roeselare is de titelverdediger in het volleybal.

  De Belgische volleybalbond heeft na overleg met de Volleyliga de vernieuwde play-offs in 1e klasse goedgekeurd. Het nieuwe systeem was nodig na het forfait van Antwerpen, waardoor de competitie met 9 clubs in plaats van 10 afgewerkt wordt.

  Play-off 1 met vier clubs

  De reguliere competitie eindigt op 10 februari. Het tweede deel van de competitie begint enkele dagen na de bekerfinale van 18 februari. De 9 clubs worden in 3 poules van 3 ondergebracht.

  De nummers 1, 6 en 7 uit de reguliere competitie komen zo bij elkaar terecht. Verder is er nog een groep met de nummers 2, 5 en 8 en een poule met de nummers 3, 4 en 9. De winnaars van die 3 poules en de beste tweede bestrijden elkaar vanaf 24 maart in Play-off 1. De 5 andere teams spelen Play-off 2. Vanaf 21 april staan de finales op het programma.

  Door het forfait van Antwerpen is er dit seizoen geen degradant. Met de kampioen van de B-liga erbij zullen er volgend seizoen opnieuw tien teams in de hoogste afdeling aantreden, dan wordt teruggekeerd naar de vorige competitieformule (6 teams in Play-off 1, 4 in Play-off 2).

  Videochallenge is pas voor volgend seizoen

  Bij het overleg tussen de bond en de liga, die op gespannen voet leven, kwamen ook het gebruik van het videochallengesysteem, tablets en headsets aan bod. 

  Bondsvoorzitter Guy Juwet wil deze vernieuwingen niet invoeren in een lopende competitie. "Dat zou een verandering van het competitiereglement met zich meebrengen en in het verleden gaf zo'n wijziging telkens veel discussies", zo klinkt het.

  "We zijn wel akkoord om het videochallengesysteem, samen met de clubs en de liga, voor de volgende seizoenen te bekijken." Volley Belgium volgt dezelfde redenering voor het gebruik van tablets (voor wissels, time-outs en challenges). "Het voorstel van de liga om de scheidsrechters van headsets te voorzien kan wel op korte termijn bekeken worden."

  De Volleyballiga kocht al drie challengesystemen met telkens 19 camera's aan. "Dit is een domper voor ons. Nu komt onze investering zeker een jaar in de kelder te liggen", verklaart Marc Spaenjers, algemeen manager van de liga. "We hopen iedereen nog te kunnen overtuigen om dit systeem in de Final Four toe te passen. In het vriendschappelijk toernooi met de ligaploegen van 3 tot 6 januari zullen we dit toch al gebruiken."