• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kortrijk-eigenaar Tan en burgemeester Van Quickenborne willen nieuw stadion op Evolis-site

  Burgemeester Van Quickenborne (m), eigenaar Tan (m) en voorzitter Allijns (r).

  Kortrijk wil graag een nieuw stadion bouwen onder impuls van zijn Maleisische eigenaar Vincent Tan. Gisteren stelden de club en de stedelijke autoriteiten hun gezamenlijke project voor. Ze stapten af op de Evolis-site op Kortrijk-Oost langs de E17 en de N8. Er is echter nog geen akkoord met de beheerder van de gronden, Intercommunale Leiedal.

  Twee jaar geleden bij zijn komst sprak Tan al van een nieuw stadion. De investeerder droomt van een arena met 15.000 supporters, dat eventueel naar 20.000 zitjes kan uitgebreid worden. Hij begroot een kostprijs van 50 miljoen euro, waarvoor de zakenman grotendeels zelf wil instaan.

  "We willen een grotere club worden, maar dat vraagt ook een groter stadion", legde Tan uit. "We willen wel dat de stad meestapt in het verhaal."

  Burgemeester Vincent Van Quickenborne pikte in: "We willen faciliteren, niet investeren. Dit is een goeie locatie qua mobiliteit en visibiliteit."

  De stad koppelt wel enkele voorwaarden aan het nieuwe stadion: "Het moet een levendig stadion worden, een site waar veel te doen is. We denken aan kantoren, horeca, sportfaciliteiten,... Dat is ook nodig om het geheel rendabel te maken."

  "Wat we niet willen is een shoppingcenter, er mag geen bedreiging zijn voor de retail in de stadskern."

  "Daarnaast moet ook de mobiliteit bekeken worden. Er is vanuit Vlaanderen een complex project opgestart, dat moet landen in 2018. Dit dossier kan als hefboom gebruikt worden."

  "We denken ook aan ecologie. We willen geen megaparking rond het stadion. En als laatste is inspraak van de omliggende bedrijven en vooral van de fans nodig."

  Studie afronden tegen zomer 2018

  Club en stad willen tegen de zomer van 2018 een finaal plan hebben. Concreet wordt er nu een werkgroep opgericht. Vandaag wordt een oproep gelanceerd voor de opmaak van een ontwerp en de ruimtelijke invulling.

  Op 15 november wordt een eerste selectie gemaakt van 3 ontwerpen. Tegen het einde van het jaar moeten de offertes binnenkomen. Daarna gaat de studie over de concrete invulling verder. Tegen de zomer wordt een eindresultaat verwacht.

  Evolis is dus de voorkeurslocatie, maar een overeenkomst met Leiedal is er nog niet. Toch hoopt Tan snel de eerste spadesteek te geven: "Ik ben al 65 jaar, dus ik wil zo snel mogelijk de eerste wedstrijd hier zien."

  Clubvoorzitter Joseph Allijns maakt een vergelijking met de atletieksport: "We staan in de startblokken van een 400m-hordenwedstrijd. We kunnen nog struikelen, maar we zullen altijd opstaan om de finish te halen. We hebben een nieuw stadion nodig, willen we een toekomst hebben."