• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joël Smets luidt alarmklok: "5 over 12 voor de Belgische motorcross"

  Joël Smets vraagt om steun van een professioneel gestructureerde federatie.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Na 11 jaar nam Joël Smets vorige week afscheid als bondscoach. "Vooral omdat ik geen toekomstperspectief meer zie. De motorcross in België is georganiseerd zoals 50 jaar geleden", zegt Smets in De Zevende Dag.

  Smets: "Infrastructuur is niet in orde"

  De tijd dat België de motorcross domineerde ligt al een eindje achter ons. Op de Motorcross der Naties viel België naast het podium, waarna Joël Smets opstapte als bondscoach.

  "We hebben te lang geteerd op de successen van de jaren 80, 90 en begin jaren 2000", zegt Smets in De Zevende Dag. "De infrastructuur is niet in orde en we hebben geen professioneel gestructureerde federatie."

  "Het is niet meer 5 voor 12, maar 5 over 12. Ik heb de afgelopen jaren veel contact gehad met de ministers van Sport. Philippe Muyters bijvoorbeeld is onze sport heel genegen en doet zijn best achter de schermen."

  "Maar ik begrijp niet dat onze sport nog altijd georganiseerd wordt zoals 40 à 50 jaar geleden. Dan kan er niet verlangd worden dat we progressie maken met de Belgische motorcrossers."

  "Moeten vissen uit veel te kleine vijver"

  Smets benadrukt dat alles begint bij de opleiding van de jeugd. "Als ik in het veld sta, besef ik dat de Belgische motorcross veel beter zou functioneren als we geruggensteund zouden worden door een professioneel gestructureerde federatie", zegt Smets.

  "Als we willen blijven meespelen op wereldvlak, dan moeten we beginnen aan de basis. Ik ben begonnen met de jeugdwerking gesteund door Sport Vlaanderen, maar daarbij merk ik dat er te weinig instroom is in de sport."

  "We moeten vissen uit een veel te kleine vijver. We zijn een attractieve sport, maar we moeten de sport naar de mensen brengen."

  Video player inladen ...