• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fraeye over videoref: "Geef trainers elke match recht op 2 videocalls"

  Karel Fraeye was in het verleden coach van onder meer Charlton.

  Het systeem van de videoref kwam dit seizoen al enkele keren onder vuur te liggen. "Er zullen veel minder frustraties zijn als elke ploeg maximaal 2 keer de videocall kan gebruiken", zegt Karel Fraeye, die hoofdcoach is geweest van onder meer Lommel United en Charlton.

  Fraeye: "De videoref is ongetwijfeld al een verbetering"

  AA Gent was woedend na de nederlaag tegen Charleroi, omdat het zich benadeeld voelde door de arbitrage. "Ik trek het systeem van de videoref in twijfel", reageerde Gent-coach Yves Vanderhaeghe na afloop.

  Voetbaltrainer Karel Fraeye (ex-Lommel United en ex-Charlton) stelt een aanpassing van het systeem voor. "Zowat elke commotie die ontstaat over de videoref heeft te maken met zijn niet-ingrijpen", zegt Fraeye.

  "Trainers en clubs voelen zich onrecht aangedaan, omdat noch de scheidsrechter noch de videoref tussenbeide kwam bij een mogelijk bepalende fase."

  "Als die frustratie dan ook terecht blijkt te zijn, zoals in Charleroi - AA Gent, neemt die frustratie alleen maar toe, en wordt het systeem van de videoref ten onrechte in twijfel getrokken. Want dat de videoref een verbetering is, lijdt geen twijfel."

  "Strafschoppen of niet, rode kaart of niet: het zijn spel- en vaak uitslagbepalende factoren, en net dat is het wat ook refs proberen te doen: een zo correct en objectief mogelijke leiding."

  "Maximaal 2 videocalls, zoals in het hockey"

  "De oplossing ligt voor mij voor de hand: geef trainers elke wedstrijd recht op maximaal 2 videocalls", zegt Fraeye. "Een beetje zoals in het hockey. Die videocalls kunnen ze gebruiken om fases die in hun ogen foutief zijn beoordeeld opnieuw te laten beoordelen."

  "Dat zou per uitbreiding kunnen gaan om strafschoppen, rood of niet, tweede geel of niet en zelfs buitenspel. Laat elke actie voluit doorspelen, vlag of keur nadien pas de actie af wegens buitenspel."

  "Geen supporter zal erom malen als er zo een doelpunt meer te zien valt. Als de bank oordeelt dat er dwaling is over al dan niet buitenspel, kunnen ze hiervoor de videocall inschakelen."

  "Aan de autoriteit van de refs wordt niet getornd, iedereen weet hoe lastig het is om buitenspel altijd juist te beoordelen. Maar de snelste en simpelste oplossing om de videoref optimaal te laten functioneren is dat elke ploeg 2 videocalls kan gebruiken tijdens de partij."

  "Videocall niet gebruiken als tijdwinst"

  "Door videocalls worden ten eerste spelbepalende fases objectief beoordeeld, en haal je ten tweede ontzettend veel frustratie uit de wedstrijd", zegt Fraeye.

  "Ik denk dat het respect naar refs toe hierdoor enkel maar kan groeien. Even belangrijk lijkt me ook om aan elke videocall standaard minimaal 3 of 4 minuten extra tijd te koppelen. "

  "Zo wordt een videocall niet gebruikt als tijdwinst, maar als een weloverwogen beslissing van de technische staf. En zo wordt ook de dure - want dat is het uiteindelijk ook - investering van de clubs en de Pro League optimaal gebruikt in ieders voordeel."

  "De videoref helpt de scheidsrechters op dit moment, maar te veel clubs voelen zich onrecht aangedaan. Door er ook videocalls aan toe te voegen zouden clubs dit onrecht kunnen tenietdoen", besluit Karel Fraeye