• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt kampte met astma in Abu Dhabi: "Eigenlijk heb ik het nog goed gedaan"

  Van Tichelt (archief) had naast de mat last van astma.

  Dirk Van Tichelt is er vrijdag niet in geslaagd om een medaille in de wacht te slepen op de grandslamtoernooi in Abu Dhabi. Echt ontevreden was Van Tichelt toch niet met die vijfde plaats, want bijna had hij niet kunnen vechten.

  In de categorie tot 73 kilogram verloor Van Tichelt in de halve finales van de Mongool Ganbaatar, de latere winnaar. In de herkansing was de Azeri Orujov, de nummer twee van de wereld, te sterk. Op zich geen beschamende prestatie.

  "Maar 's ochtends dacht ik nog dat ik niet zou kunnen vechten. Ik was met een verkoudheid naar hier vertrokken. Ik heb astma en door de airco's kreeg ik meteen een astma-aanval toen ik de sporthal binnenkwam."

  "Gelukkig had ik een kinesist bij mij. Hij heeft me laten werken aan mijn ademhaling. Na elke kamp had ik een nieuwe aanval, maar hij kon die aanval altijd temperen."

  "Achteraf gezien heb ik het dus nog goed gedaan. Op de mat kon ik diep gaan. Conditie en kracht kom ik niet te kort. Alleen is de recuperatie wat minder."

  "Heb een goede balans gevonden om te kunnen doorgaan"

  De 33-jarige Dirk Van Tichelt lijkt met een geruststellende prestatie een jaar vol blessures af te sluiten. "Het was inderdaad geen topjaar voor mij. Gelukkig draait het nu opnieuw."

  "Mijn thuissituatie is nu ook beter. Mijn zoon slaapt beter, waardoor ik beter kan recupereren. Met de leeftijd gaat die recuperatie natuurlijk achteruit."

  "Anderzijds heb ik ondertussen een goede balans gevonden. Ik moet vooral goed naar mijn lichaam luisteren. Op die manier kan ik zeker nog doorgaan met judo."