• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheidsrechtersbaas Verbist: "Systeem videoref werkt wel"

  Johan Verbist.

  0 / 0
  AA Gent spuwde gisteren zijn gal op de videoref. "We moeten er leren mee leven dat er fouten zullen blijven worden gemaakt", zegt scheidsrechtersbaas Johan Verbist aan Sporza.

  Verbist: "Bij 1e fase is er correct gehandeld"

  Twee keer eiste AA Gent gisteren een strafschop tegen Charleroi, maar 2 keer ging scheidsrechter Sébastien Delferière niet akkoord. De 1e keer, toen Kubo onderuitgehaald werd in de zestien. De 2e keer, toen Baby handspel beging in zijn eigen strafschopgebied.

  "Ik heb de 2 fases bekeken", reageert scheidsrechtersbaas Johan Verbist. "In de 1e fase hebben de scheidsrechters correct gehandeld. Er gebeurt een fout en de videoref verwittigt de scheidsrechter om de beelden te bekijken. Daarna beslist de ref dat het volgens hem geen strafschop is. Dus alles is daar volgens het protocol verlopen."

  "Bij het handspel op het einde van de wedstrijd was er ook communicatie tussen de videoref en de scheidsrechter. Die laatste heeft geoordeeld dat het onvrijwillig handspel was."

  "Misschien had de videoref toen iets meer moeten aandringen bij de scheidsrechter om de beelden nog eens te bekijken. Maar hij dacht dat de scheidsrechter de fase goed bekeken had en dat het dus onvrijwillig handspel was."

  "Iedereen moet beter omgaan met systeem videoref"

  Gent-coach Vanderhaeghe zei na de wedstrijd dat de videoref afgeschaft moet worden. En ook voorzitter Ivan De Witte was niet mals.

  "Ik ben het niet eens met hun mening", zegt Verbist. "Volgens mij werkt het systeem van de videoref wel. Er zullen nog altijd fouten gemaakt worden, dat is nu eenmaal menselijk. Daar moeten we leren mee leven."

  "Of de videoref voor meer discussie zorgt? Gisteren wel, wat daar gebeurd is, is een spijtig voorval. Maar er zijn ook al een aantal fases geweest dit seizoen waarbij de videoref terecht ingegrepen heeft en waar er geen discussie over was."

  "We moeten vooral nog beter leren omgaan met dit nieuwe systeem. Dat geldt voor de videoref zelf, de scheidsrechters, het publiek en de clubs. De scheidsrechters en videoref moet nog beter samenwerken en communiceren. En daar zullen we ze nog beter op trainen."

  Bekijk het verslag van Charleroi-Gent met de bewuste fases