• home
 • video
 • pas verschenen

  5 verklaringen voor succes STVV: "Drang om te winnen is groter dan angst om te verliezen"

  STVV is de revelatie van de eerste competitiehelft.

  In Sint-Truiden zweven ze op een wolk sinds ze naar de 2e plaats zijn geklommen in de Jupiler Pro League. Sporza-journalist Bert Sterckx gaat op zoek naar het geheime recept van STVV.

  1. Nieuwkomers zijn schot in de roos

  Vorig seizoen legde STVV al een stevige basis onder Ivan Leko. Voorzitter Marieke Höfte sprak achteraf over Play-off I als doel voor dit seizoen. Ze wilden ook de kern bij elkaar houden. Maar dat is niet gelukt. Sterkhouders Gerkens en Peeters en coach Leko zijn allemaal vertrokken.

  Maar bij hun vervangers zaten enkele meevallers. De Norre (foto onder) is een jeugdproduct van STVV, maar hij zat vorig seizoen wel gewoon bij Geel in de amateurklasse. Nu wordt hij door bondscoach Martinez al een "interesting prospect" genoemd. Dat zullen ze zelf ook niet gedacht hebben, dat die zo snel zou openbloeien.

  Ze hebben ook 2 Grieken gehaald bij PAOK, Kitsiou en Charisis. Die doen lang niet alles goed, maar dat zijn zeker geen slechte voetballers. Dat zijn twee potige kerels.

  En dan is er nog Legaer natuurlijk. Die brengt toch iets speciaals. Hij zegt zelf: "Ik heb de ploeg al 10 punten opgeleverd." Hij is niet meer de man van de 90 minuten, maar met zijn goeie traptechniek en onvoorspelbaarheid brengt hij de ploeg iets bij.

  2. Defensieve zekerheid

  Verdedigend staat STVV vrij sterk, met de al eerder vernoemde Kitsiou en De Norre en met ook nog Kotysch (foto onder). Die speelt daar al zijn 8e seizoen, maar het is wel zijn beste seizoen tot nu toe.

  Aanvallend is er wel nog ruimte tot verbetering. Vetokele is heel vaak geblesseerd, Ceballos was stormachtig aan de competitie begonnen maar is nu geblesseerd en dan heb je ook nog Bezoes en Gueye. Als iedereen fit en in vorm is, zullen de opties alleen nog maar groter worden.

  3. Trainer Jonas De Roeck

  Ivan Leko vertrok in de zomer naar Club Brugge en liet een zware erfenis na op Stayen. Toen Bartolomé Marquez al na 2 matchen buiten lag, dacht iedereen: wat wordt dat daar allemaal? Maar sinds de komst van Jonas De Roeck is er totaal geen onrust meer.

  De Roeck komt misschien wat saai over, maar slaat nooit in paniek en is erin geslaagd zijn rust op de groep over te brengen. Straf voor een trainer die geen ervaring heeft als coach in eerste klasse.

  4. Regelmaat

  STVV is altijd een ploeg van reuzendoders geweest en ook dit seizoen heeft het al gewonnen tegen Anderlecht, Genk, Standard én Gent. Maar het verschil met vroeger is dat ze nu ook de punten pakken tegen de andere ploegen.

  5. Doorgaan tot aan het gaatje

  STVV scoorde dit seizoen al 4 keer de winnende treffer na de 88e minuut (tegen Gent, Standard, KVO en Moeskroen). Je kunt dat geluk noemen, maar Moeskroen-coach Rednic zei terecht dat dat geen toeval is.

  Ze geloven erin tot het einde en willen ook voor die goal blijven gaan. De drang om te winnen is groter dan de angst om te verliezen. Ik ben zeker dat STVV vorig seizoen heel wat van die matchen niet had gewonnen of zelfs had verloren op de counter.

  Haalt STVV Play-off I?

  Marieke Höfte en haar partner Roland Duchâtelet spreken nog altijd over Play-off I, maar in de groep blijven ze zich vasthouden aan die 30 punten en de redding. Ik denk niet dat dit STVV plots ineen zal stuiken. Het zal zijn punten wel blijven pakken. Maar ik denk niet dat ze in de top 6 zullen staan aan het einde van de competitie. Al dacht ik ook nooit dat ze nu 2e zouden staan. Zij zelf trouwens ook niet.

  Zondag mag STVV, voor de speeldag de nummer 2, naar Club Brugge, de nummer 1. Dat is toch nog iets anders. Club heeft ook een stevige thuisreputatie, het liet in eigen stadion nog geen enkel punt liggen. Het zou straf zijn als STVV ook daar zou kunnen winnen.