• home
 • video
 • pas verschenen

  Klopp staat zaterdag tegenover beste vriend én exacte kopie Wagner

  Jürgen Klopp en David Wagner bellen elkaar bijna dagelijks.

  Liverpool-Huddersfield is op het eerst gezicht geen affiche die in het oog springt, maar toch loont het de moeite om de match komend weekend extra aandacht te schenken. Aster Nzeyimana legt uit waarom, beide managers blikken vooruit op de wedstrijd.

  "Liverpool-Huddersfield is historisch gezien geen grote affiche. Er is geen voorgeschiedenis tussen beide clubs, wel tussen beide trainers", zegt Aster Nzeyimana in zijn wekelijkse Premier League-item. "Klopp en Wagner zijn immers beste freunde."

  "Ze hebben nog samen gespeeld in de jaren 90 bij Mainz, Wagner was zelfs getuige op het huwelijk van Klopp en tussen 2011 en 2015 was hij coach van de beloften bij Dortmund toen Klopp er hoofdcoach was. Daarna gingen ze elk hun eigen weg."

  Buiten de opvallende fysieke gelijkenis - Wagner heeft net als Klopp een stoppelbaard, brilletje en vaak een petje - zijn er ook tactische overeenkomsten. "Die gegenpressing, die hoge druk, is er zowel bij Liverpool als Huddersfield. In Engeland zeggen ze: Imitation is the sincerest form of flattery."

  Maar er zijn ook verschillen tussen beide teams. "Liverpool heeft zware defensieve problemen, terwijl Huddersfield tegen Manchester United juist bewees een stevige defensieve organisatie neer te kunnen zetten. Maar voor alle duidelijkheid: ze strijden niet met gelijke wapens."

  Klopp: "Maandag heb ik nog gebeld met David"

  Jürgen Klopp en David Wagner kregen tijdens hun wekelijkse persconferentie uiteraard veel vragen over hun relatie. "We bellen elkaar bijna dagelijks. Nu hebben we maandag nog eens gebabbeld, maar daarna hadden we allebei door dat het genoeg was", vertelt Klopp.

  "Ik kijk er wel enorm naar uit. Wie had dat 20 à 30 jaar geleden gedacht, dat wij nu ooit tegenover elkaar zouden staan als trainers in de Premier League?"

  Maar mededogen moet Wagner niet verwachten. "Toen ik nog jong was, voetbalde ik voortdurend tegen mijn vrienden. Niets vond ik leuker dan hen te verslaan. Dat is nu niet anders"

  Ook Wagner zelf noemt het "een uitzonderlijk verhaal". "Maar het écht grote verhaal is dat een club als Huddersfield komend weekend in de Premier League tegen Liverpool mag spelen. Niemand mag vergeten hoe bijzonder dit is."

  Wagner (met hoed) en Klopp waren al boezemvrienden bij Mainz