• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton komt met statistieken in rijtje Schumacher en Senna

  Hamilton heeft een beter winstpercentage dan Schumacher en Senna.

  Lewis Hamilton (32) staat op een zucht van zijn vierde wereldtitel, een evenaring van Alain Prost en Sebastian Vettel. Houdt de vergelijking met F1-grootheden Ayrton Senna en Michael Schumacher steek? De statistieken bewijzen alvast van wel. "En hij kan nog 4 of 5 jaar mee op het hoogste niveau", weet Bas Leinders.

  Indrukwekkende trofeeënkast

  Lewis Hamilton heeft al 62 overwinningen op zijn palmares staan in de Formule 1. Zo komt hij op 205 Grote Prijzen aan een indrukwekkende winstpercentage van 30,24%.

  Geen enkele F1-rijder doet beter de laatste decennia dan de Brit. Enkel Michael Schumacher kan gelijkaardige cijfers voorleggen. Hij won 91 van zijn 307 GP's, goed voor een winstpercentage van 29,64%. Hij heeft dan ook 7 wereldtitels op zijn naam staan, een record waar Hamilton nog van droomt.

  Ayrton Senna (25,47%), Alain Prost (25,63%) en Sebastian Vettel (23,59%) wonnen in vergelijking een kwart van hun wedstrijden.

  Voetnoot: de Argentijn Juan Manuel Fangio, vijfvoudig wereldkampioen, won in de jaren 50 bijna de helft (47,06%) van zijn races. Toen stonden er echter een pak minder wedstrijden op het programma dan nu.

  Winstpercentage in Formule 1
   Aantal GP'sAantal zegesWinstpercentageWereldtitels
  Lewis Hamilton (GBr) 205 62 30,24% 3
  Michael Schumacher (Dui) 307 91 29,64% 7
  Alain Prost (Fra) 19951 25,63% 4
  Ayrton Senna (Bra) 16141 25,47% 3
  Sebastian Vettel (Dui) 195 46 23,59% 4

  Al 116 podiumplaatsen

  Lewis Hamilton ging dit seizoen lopen met het record van meeste polepositions: hij was ondertussen al 72 keer polesitter. Bovendien zag hij in meer dan de helft van zijn wedstrijden de rode lichten uitgaan vanaf de eerste startlijn.

  Het resultaat is indrukwekkend: Hamilton eindigde in meer dan de helft van zijn wedstrijden (56,59%) op het podium. Ook hier doet hij beter dan de andere legendarische F1-namen.

  Schumacher had evenwel minder polepositions nodig om aan zijn 91 overwinningen te komen. Hij vertrok 68 keer vanaf de eerste plaats, 48 keer vanaf de tweede.

  Podiumplaatsen in Formule 1
   polepositionspodiumplaatsenpct podiumplaatsen 
  Lewis Hamilton72 11656,59% 
  Michael Schumacher 68 15550,49% 
  Alain Prost 33 10653,27%
  Ayrton Senna 65 8049,69% 
  Sebastian Vettel 49 97 49,74% 

  Moet Hamilton verhuizen naar een ander team?

  Na vier opeenvolgende wereldtitels bij Red Bull werden toch enkele vraagtekens gesteld bij de prestaties van Sebastian Vettel. Zou de Duitser even hoge toppen scheren bij een ander team? Hij ging de uitdaging aan en trok naar Ferrari.

  Lewis Hamilton, die één wereldtitel bij McLaren pakte en twee (bijna drie) met Mercedes, zou een gelijkaardige stap kunnen overwegen. Hij reed namelijk nog maar voor twee verschillende constructeurs en had telkens te maken met dezelfde motorbouwer.

  Schumacher, Senna en Prost waren in vier verschillende renstallen actief en moesten 4 tot 5 nieuwe motoren temmen. Al bleven ook hun successen beperkt tot één of twee renstallen.

  Leinders: "Hamilton kan nog 4 of 5 jaar mee op het hoogste niveau"

  Hamilton heeft zijn 4e wereldtitel voor het grijpen en volgens Formule 1-analist zouden er nog kunnen volgen. "Hij is 10 jaar actief in de Formule 1 en heeft heel goede statistieken. Hij is toch al 32, niet meer zo jong, maar zal nog zeker 4 of 5 jaar kunnen meerijden op het hoogste niveau. Dan kan hij volgens mij nog meerdere wereldtitels behalen."

  Is Hamilton ook de beste rijder in de Formule 1? "Ik kan niet zeggen dat hij niet de beste is. Dit jaar heeft hij zo goed als geen enkele fout gemaakt en dus is hij duidelijk de beste. Ideaal gezien zou je de 5 beste piloten in hetzelfde team willen hebben, omdat het dan een strijd is tussen de verschillende piloten en niet de wagens. Maar dat is nu eenmaal Formule 1."

  "Uiteindelijk draait het om het aantal titels en het aantal overwinningen, en niet zozeer of dat bij verschillende teams is. Hamilton heeft dat gedaan met McLaren en Mercedes. Hij moet blijven bij het team waar hij zich goed voelt. Momenteel is dat bij Mercedes. Mocht hij ooit eens voor Ferrari rijden naast Sebastian Vettel, zou dat voor de toeschouwers fantastisch zijn."