• home
 • video
 • pas verschenen

  Zingende coureur rijdt lek tijdens uurrecordpoging: "Wou Eddy Merckx eren"

  Koen De Koker.

  Kent u Koen De Koker (47) nog? De voormalige renner wil een wielerploeg oprichten in Brussel en deed gisteren een uurrecordpoging in Mexico-Stad. "Halfweg reed ik lek", doet De Koker zijn verhaal. "Maar ik wou niet opgeven, omdat Eddy Merckx dat ook niet zou gedaan hebben."

  De Koker: "Ik moest nog een fiets kopen"

  Gisteren was het dag op dag 45 jaar geleden dat Eddy Merckx in Mexico het werelduurrecord aan flarden reed: "de kannibaal" reed toen 49,431 km in een uur.

  "Het uitgelezen moment om zelf een uurrecordpoging te wagen", vond ex-renner Koen De Koker, die begin jaren 90 sier maakte als "de zingende coureur".

  "Ik ben naar Mexico-Stad gereisd omdat ik de uurrecordpoging op dezelfde plek en hoogte wou doen als Merckx", zegt De Koker.

  "Ik had wel geen fiets meer, want ik ben al 21 jaar uit competitie. Uiteindelijk stond ik op de piste met een fiets uit de tijd van Merckx (foto). Het was vooral een symbolische poging om Eddy Merckx te eren."

  "Kreeg Mexicaans magazine over Eddy Merckx"

  Uiteindelijk reed De Koker 39 kilometer in een uur. "Halfweg reed ik plots lek", vertelt De Koker. "Om niet te vallen moest ik eerst langzaam uitbollen."

  "Daarna moest ik een sleutel halen, mijn wiel losmaken en schonk iemand uit het publiek me een wiel van zijn fiets. Ik wou absoluut doorzetten, om Eddy Merckx te eren, want hij zou destijds ook niet opgegeven hebben."

  "Daardoor heb ik wel 5 minuten staan koekeloeren. Zonder dat incident had ik misschien 43 of 44 kilometer kunnen rijden."

  De Koker werd warm onthaald in Mexico-Stad. "De lokale mensen waren heel enthousiast toen ik over Eddy Merckx sprak", zegt De Koker. "Ze kennen hem nog. Ik heb zelfs een Mexicaans magazine gekregen uit 1972 over Eddy Merckx, een collectiestuk."

  "Brusselse jeugd weer doen fietsen"

  Naast zijn uurrecordpoging wil Koen De Koker ook een wielerploeg oprichten in Brussel. "Ik kom net als Eddy Merckx uit Brussel. En ik vind dat zo’n mooie stad als Brussel de fietshoofdstad van de wereld moet worden", zegt De Koker.

  "Daarom wil ik een wielerploeg oprichten in Brussel. We willen koersen organiseren voor de allerjongsten en hen opleiden. Momenteel weten de jongeren in Brussel niet goed wat de wielersport is."

  Retro 1972: Merckx verbetert werelduurrecord

  Bekijk de uurrecordpoging van Koen De Koker

  "Zingende coureur" Koen De Koker zingt over de Tour