• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos over antisemitisme bij Lazio: "Er zijn nog weinig linkse clubs in Italië"

  Heel het Italiaanse voetbal is in de ban van het antisemitisme.

  Wangedrag van zijn supporters heeft Lazio Roma voor een zoveelste keer in een slecht daglicht geplaatst. Filip Joos ziet een dieper geworteld probleem in het Italiaanse voetbal. "De Italiaanse samenleving is heel dubbel."

  "Laat ons dit toneeltje eens opvoeren"

  De stickers van Anne Frank, gehuld in een Roma-shirt en begeleid door de tekst "Roma-fans zijn joden", blijft het gespreksonderwerp in Italië.

  Lazio-voorzitter Lotito probeerde zijn goede wil te tonen door de spelers woensdag op het veld te sturen met T-shirts waarop Anne Frank stond afgebeeld. Eerder op de dag ging hij een bloemenkrans leggen aan de synagoge van Rome. Maar ook dat liep niet van een leien dakje.

  "Rome heeft een groot getto, dicht bij de rivier Tiber, waar tijdens de fascistische jaren veel mensen zijn gedeporteerd. Nu is er een mooi joods museum", zegt voetbalcommentator en Italië-kenner Filip Joos in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

  "Maar toen de voorzitter van Lazio die bloemenkrans ging neerleggen, liet hij zich betrappen op het zinnetje: "Oké, laat ons dit toneeltje eens opvoeren." Die audiofile is door alle krantensites opgepikt en komt zijn zaak niet ten goede natuurlijk."

  "Ergens begrijp ik hem wel, want het is natuurlijk ook toneel. Hij moet dit nu doen voor de 10, 20, 50 of wie weet hoeveel gekken onder zijn supporters. In die zin zou ik hem niet meteen van antisemitisme beschuldigen."

  "Fans van Lazio gaan er prat op dat ze extreemrechts zijn"

  De actie van Lazio om de spelers voor de wedstrijd tegen Bologna een T-shirt met de afbeelding van Anne Frank te laten dragen viel tot overmaat van ramp bij een deel van de fans van de Romeinse club niet in goede aarde.

  "Nee natuurlijk niet, want ze gaan er prat op dat ze van rechtse of extreemrechtse signatuur zijn", zegt Filip Joos. "De fans hebben een politieke overtuiging. De fans van AS Roma waren lange tijd extreemlinks. Maar ook dat is ondertussen veranderd."

  "Er zijn in Italië nog weinig linkse clubs. Ik denk dat alleen Livorno een echt linkse "Curva" (harde kern) heeft, door de vele staalarbeiders daar aan de haven."

  "Op een vuilnisbelt misdraag je jezelf sneller"

  Supportersproblemen zijn in Italië diepgeworteld en beperken zich niet tot Lazio alleen. "Dat het in Italië erger is dan elders heeft te maken met de erbarmelijke staat van de stadions. Op een vuilnisbelt misdraag je jezelf sneller."

  "Er ontbreekt ook een bepaalde cultuur. Alleen winnen telt. Dat kan mooi zijn op het veld, maar wat dat veroorzaakt in de tribunes is iets anders."

  "De Italiaanse samenleving is ook heel dubbel. In de krant kan je er prachtige stukken lezen, die hier niet gepubliceerd zouden worden. Maar er is ook het heel ranzige Italië, dat wordt opgepikt door de jeugd."