• home
 • video
 • pas verschenen

  De zware erfenis van Kittel en co: Quick-Step ziet veel zeges vertrekken

  Kittel, Trentin en Martin: 3 renners die Quick-Step Floors verlaten.

  Quick-Step Floors heeft dinsdag in de Ronde van Guangxi een nieuw boerenjaar afgesloten. De Belgische formatie won 56 keer, maar ziet enkele veelwinnaars vertrekken.

  56 overwinningen in 2017

  De teller van Quick-Step Floors stopte na 56 zeges. De Belgische ploeg troeft BMC (48) en Sky (34) duidelijk af. Het is al het 6e seizoen op een rij dat Quick-Step meer dan 50 overwinningen boekt.

  De hoogconjunctuur van de Quick-Step-ploeg
  jaar# zeges
  201756
  201654
  201554
  201461
  201354
  201251
  20119
  201014

  Groot aandeel van de vertrekkers

  Quick-Step Floors lijkt voor zijn topseizoen ook een prijs te betalen. Zo verlaten onder meer Marcel Kittel, Matteo Trentin en Daniel Martin het nest van Patrick Lefevere. De vertrekkers waren dit seizoen goed voor de 26 van de 56 zeges.

  Marcel Kittel was overigens samen met (ex-)ploegmaat Fernando Gaviria de internationale zegekoning met 14 overwinningen.

  De vertrekkers bij Quick-Step Floors
  renner# zeges
  Marcel Kittel14
  Matteo Trentin7
  David de la Cruz2
  Tom Boonen1
  Jack Bauer1
  Daniel Martin1
  Gianluca Brambilla0
  Martin Velits0
  Julien Vermote0

  Meeste zeges in de WorldTour

  Ook in de WorldTour boerde Quick-Step Floors zeer goed. Het won 30 WorldTour-wedstrijden, ruimschoots meer dan BMC (22) en Bora-Hansgrohe (19). De renners die andere oorden opzoeken vertegenwoordigen 13 van die 30 zeges.

  WorldTour-zeges van de vertrekkers
  rennerzege
  Marcel Kittel2e rit Abu Dhabi
  David De la Cruz8e rit Parijs-Nice
  David De la Cruz3e  rit Ronde van het Baskenland
  Marcel Kittel1e rit Ronde van Californië
  Marcel Kittel2e rit Ronde van Frankrijk
  Marcel Kittel6e rit Ronde van Frankrijk
  Marcel Kittel7e rit Ronde van Frankrijk
  Marcel Kittel10e rit Ronde van Frankrijk
  Marcel Kittel11e rit Ronde van Frankrijk
  Matteo Trentin4e rit Ronde van Spanje
  Matteo Trentin10e rit Ronde van Spanje
  Matteo Trentin13e rit Ronde van Spanje
  Matteo Trentin21e rit Ronde van Spanje

  WorldTour-klassement voor ploegen

  In het World-Tour-klassement moet Quick-Step Floors (12.661) Team Sky (13.014) laten voorgaan. Meer dan een derde van dat puntentotaal werd gerealiseerd door de vertrekkers.

  WorldTour-punten van vertrekkers
  # rankingrenner# punten
  8Daniel Martin2.050
  59Marcel Kittel686
  60Matteo Trentin677
  84David De la Cruz452
  101Tom Boonen339
  139Gianluca Brambilla162
  200Jack Bauer84
  220Julien Vermote72

  Inkomend vlak: rekenen op Elia Viviani

  Wat staat daar tegenover voor 2018? Elia Viviani is de toptransfer van Quick-Step. De Italiaan ontbolsterde in het najaar: hij behaalde 10 overwinningen en klokte het seizoen af op 1.031 WorldTour-punten.

  Maar daar stopt het dan ook. Met Michael Mørkøv wordt daar nog één puntje aan toegevoegd.

  Florian Sénéchal (Cofidis, geen WorldTour) en neoprofs Fabio Jakobsen, James Knox, Jhonatan Narvaez en Alvaro José Hodeg hebben nog weinig tot geen ervaring op het allerhoogste niveau.

  Voorbeeld: Sylvain Chavanel

  Patrick Lefevere wordt niet voor het eerst geconfronteerd met opvallende vertrekkers in zijn ploeg. Maar de Quick-Step-manager lijkt wel een neus te hebben voor het tijdig laten vertrekken van zijn renners.

  "Je kunt dat moeilijk omschrijven", vertelde Lefevere eerder deze week in zijn dubbelgesprek met Paul De Geyter. "Je hebt het of je hebt het niet."

  "Kijk naar Sylvain Chavanel, met wie we schitterende jaren hebben gehad. Maar dan voel je dat het misschien over zou kunnen zijn. Hij kon een mooi contract krijgen bij een andere ploeg en daar ben je dan blij om. Maar uiteindelijk kreeg ik wel gelijk."

  Wie vervangt Daniel Martin?

  Quick-Step Floors lijkt met Fernando Gaviria en de brede klassieke kern voldoende gewapend om het vertrek van Marcel Kittel en Matteo Trentin op te vangen. Julian Alaphilippe zal de Waalse klassiekers voor zijn rekening nemen, maar wie neemt de fakkel van Daniel Martin in de rittenkoersen over?

  "Hij viel niet op, maar eindigde wel onder meer 3e in Catalonië, stond op het podium van de Dauphiné en werd 6e in de Tour ondanks die zware val. Maar we zijn Dan kwijt en dat heeft met ons budget te maken", legt Lefevere uit.

  "In het rondewerk hebben we Bob Jungels stilaan op niveau gebracht. Iedereen weet dat hij de coming man is, maar we hebben er tijd voor genomen. Ik denk dat we hem voor de leeuwen zullen gooien in de Tour."