• home
 • video
 • pas verschenen

  Piet den Boer: "Dit doet pijn. Zeker voor het KVM-publiek is dit een lijdensweg"

  Aanvoerder Seth De Witte blaast de aftocht.

  Door een 0-2-nederlaag tegen Lokeren is KV Mechelen veroordeeld tot de rode lantaarn in de JPL. Is er reden tot paniek? Wij vroegen het aan het geel-rode icoon Piet den Boer. "Het wordt verschrikkelijk moeilijk. Het wordt knokken. Het is heel belangrijk dat er snel een nieuwe trainer komt met een duidelijk systeem", zegt Den Boer.

  Van de regen in de drop

  Het gaat dit seizoen van kwaad naar erger bij KV Mechelen. De volksclub startte met 3 op 15 en kon pas eind september een eerste keer winnen, op de 8e speeldag thuis tegen STVV. Op dat moment zaten er net geen 14.000 toeschouwers in het vernieuwde stadion.

  Toen drie weken later Anderlecht op bezoek kwam, ging KVM de boot in met 3-4. Het stadion was gevuld met 16.713 mensen. Eén speeldag later verloor KV Mechelen met 4-1 in Eupen en waren de dagen van trainer Yannick Ferrera geteld. Gisteren volgde dan een nieuwe mokerslag: een 0-2 thuis tegen Lokeren.

  Na 11 wedstrijden staat KV laatste met 8 punten. Het won nog altijd maar één keer, incasseerde 22 doelpunten (het op 1 na hoogste cijfer in de JPL) en scoorde zelf 14 keer (het op 4 na laagste in de JPL). Het zijn verontrustende statistieken.

  "Je mag niet afhankelijk zijn van 18-jarige spits"

  Piet den Boer is de spits die KV Mechelen in 1988 met zijn kopbaldoelpunt tegen Ajax Europabeker II bezorgde en nog altijd kind aan huis is bij de club. Hij ziet twee grote redenen voor de huidige laagconjunctuur.

  "Ten eerste ligt het scorende vermogen zeer laag", zegt Den Boer. "Ook tegen Lokeren had KV best wat kansen, maar er zijn weinig spelers die kunnen scoren. Je mag niet afhankelijk zijn van een 18-jarige aanvaller (de Burkinees Bandé, red). Die scoorde weliswaar al 6 keer, maar alle druk komt nu op zijn schouders, want voor de rest komt er te weinig van de spitsen en het middenveld."

  "Daarnaast is KV defensief kwetsbaar. Als je geen 2 of 3 spelers hebt die de draad kunnen opnemen en op moeilijke momenten dat tikkeltje meer kunnen brengen, heb je een probleem. KV heeft de pech dat de selectie niet brengt wat ervan verwacht wordt. Ik zeg niet dat KV zeker top 6 moet spelen, maar zeker wel in de middenmoot. Ook al die is nu heel breed en kun je snel opschuiven, kijk naar Standard."

  "Zo snel mogelijk een opvolger voor Ferrera"

  "Eén van de problemen is ook dat er geen sterke hand is. Daarom is het uiterst belangrijk dat de clubleiding zo snel mogelijk een opvolger aanstelt voor Yannick Ferrera. Iemand die de ploeg kan leiden, rust brengt en de kwaliteit van de spelers perfect kan inschatten."

  "Die nieuwe trainer moet voor een duidelijk systeem kiezen waarbij je minder tegengoals slikt en zelf dat ene doelpuntje meer maakt. Het probleem is dat als je onderin staat, dat je dan niet scoort. En als je niet scoort, mag je nog 300 jaar voetballen, dan win je nog niet."

  "Er moet evenwicht in de ploeg komen. Ik ben geen voorstander van defensief voetbal en de kat uit de boom kijken, maar je moet nu wel even realistisch gaan spelen. Gepaard aan inzet en wilskracht, al is die wilskracht wel aanwezig, want ze werken allemaal keihard."

  "Ferrera is een goeie trainer en een supersympathiek man, maar hij had het misschien iets minder offensief moeten aanpakken. De laatste 4/5 weken klikte het niet meer. Als je altijd mooi wil voetballen, moet je je afvragen: is daar materiaal voor en als bepaalde spelers de oplossingen niet brengen, moet je dan niet ingrijpen?" 

  "Het gaat aan je vreten"

  "KV moet dringend een draai maken, want in wedstrijden wordt de druk op dat middenveld en verdediging zo groot dat je automatisch doelpunten tegenkrijgt. En daardoor wordt de druk van de supporters automatisch ook groter, wat dan weer geen gemakkelijke situatie voor de spelers is."

  "Het is lang geleden dat de club zich in zo'n benarde situatie bevond. Voor spelers is het verschrikkelijk moeilijk, omdat je steeds meer begint na te denken. Het gaat aan je vreten. Ik heb het zelf bij KV Mechelen ook meegemaakt in de jaren 80. Ernst Künnecke kreeg de ploeg niet op de rails. Aad de Mos kwam hem vervangen en we waren gered."

  "Voetballen kunnen ze allemaal bij KV Mechelen, het is nu aan een nieuwe coach om het vertrouwen en plezier terug te brengen. En nogmaals: die trainer moet er zo snel mogelijk komen. Het zal echt knokken worden. Hopelijk pakken de jongens snel wat punten, want dit doet pijn. De club doet er alles voor om gezond te blijven, bouwt nieuwe tribunes enzovoort. Maar dit is een lijdensweg."

  "Begrijp protest, maar niet de manier waarop"

  Intussen begint het hondstrouwe publiek van KV zich te roeren. Zaterdag kregen de spelers er in Eupen al van langs en gisteren blokkeerde een aantal boze supporters de toegang tot het spelershome. "Ik begrijp de teleurstelling en het protest, maar niet de manier waarop", zegt Piet den Boer.

  "Vroeger kreeg je wel eens een hamburger tegen je hoofd, nu komen ze voor je deur staan. Dat gebeurt tegenwoordig blijkbaar overal in het voetbal. Er gebeuren soms vreemde dingen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de fans van KV verstandig en nuchter zijn. Er moet nu vooral een goeie communicatie komen."