• home
 • video
 • pas verschenen

  Persoon voor WK-kamp: "Ik groei weer naar mijn beste vorm toe"

  Het is bijna 1 jaar geleden dat Persoon nog in de ring stond.

  Na een jaar vol operaties is de honger groot bij Delfine Persoon. "Maar als ik overklast word tijdens de volgende kamp, is het tijd om de handschoenen aan de haak te hangen", zegt Persoon, die op 11 november haar wereldtitel verdedigt.

  Persoon: "Honger en goesting om weer te boksen"

  Het is al een tijdje stil geweest rond Delfine Persoon. De wereldkampioene boksen onderging operaties aan beide handen, waardoor haar laatste kamp al dateert van 25 december.

  "Maar die 10 maanden zijn vrij snel voorbijgegaan", zegt Persoon. "In de tussentijd kon ik trainen en sparren met amateurs en competitieboksers uit mijn boksclub, waardoor het ritme snel terugkwam."

  "De honger en de goesting zijn groot om nog eens een kamp te boksen", zegt Persoon die op 11 november haar wereldtitel verdedigt.

   

  "Ik kon geen vlees meer snijden"

  Persoon onderging operaties aan haar rechterwijsvinger en linkerpink. "De blessure aan mijn rechterwijsvinger dateert van 2015", zegt Persoon.

  "Bij een bokskamp waren de ligamenten van die vinger volledig afgescheurd. Maar ik trainde en bokste door, waardoor er zich slijmbeurzen ontwikkelden op die plaats. De gespecialiseerde arts zei dat hij zoiets nog nooit had gezien."

  "We wilden die operatie zo lang mogelijk uitstellen, omdat ik mijn handen voortdurend nodig heb als bokser. Maar na verloop van tijd had ik geen kracht meer in mijn wijsvinger en kon ik zelfs geen vlees meer snijden. Dan besef dat je dat een ingreep noodzakelijk is."

  "Vingers zijn niet meer soepel na operaties"

  Heeft Persoon nog last van de operaties? "Ik ondervind dat die twee vingers niet meer zo soepel zijn. Maar het belangrijkste is dat ik weer pijnloos kan slaan met mijn rechterhand, beter dan voordien", zegt Persoon.

  Komt de WK-kamp op 11 november te vroeg voor Persoon? "Misschien, maar als wereldkampioen moet je 2 keer per jaar je titel verdedigen", legt Persoon uit.

  "In het voorjaar heb ik medische vrijstelling gekregen door die operaties. Daarom moet ik nu wel zeker in het najaar mijn wereldtitel verdedigen, want anders ben ik die kwijt."

  "Stoppen als ik overklast word"

  Op 11 november daagt de Franse boksster Myriam Dellal wereldkampioene Persoon uit. Wat als onze landgenote die kamp verliest?

  "Ik boks op het hoogste niveau en ik moet daar zolang mogelijk proberen te blijven", zegt Persoon. "Als je verliest in het voetbal, krijg je de week daarna een nieuwe kans om te winnen."

  "In het boksen is dat niet zo. Je hebt één dag waarop je er helemaal moet staan. En als je dan verliest, moet je die nederlaag analyseren en je conclusies daaruit trekken."

  "Als je verliest door pech, kan je daar niet veel aan doen. Maar als ik ondervind dat ik overklast werd, dan is het tijd om de handschoenen aan de haak te hangen."

  "Lichaam en geest willen nog mee"

  Maar Persoon denkt voorlopig niet aan stoppen. "Het lichaam en de geest willen nog mee", zegt de meervoudige wereldkampioene. "Boksen blijft mijn passie en mijn hobby. Zolang ik die opofferingen graag blijf doen, boks ik voort."

  "Mijn trainer zegt trouwens dat ik weer naar mijn beste vorm aan het toegroeien ben. Ik bekijk het kamp per kamp."