• home
 • video
 • pas verschenen

  Meer dan 20 jaar aan de top: het verhaal van Gianluigi Buffon

  Hij lijkt al een eeuwigheid mee te draaien: Gianluigi Buffon.

  De deur staat nog altijd op een (zeer kleine) kier, maar naar alle waarschijnlijkheid bergt Gianluigi Buffon (39) na het WK in Rusland zijn handschoenen op. Lees hier nog eens hoe de fenomenale carrière van Buffon begon.

  Internationaal debuut in Rusland, afscheid in Rusland (?)

  Dat Gianluigi Buffon volgend jaar in Rusland zal afzwaaien, mag eigenlijk geen verrassing zijn. De Italiaan debuteerde bij de Azzurri op 29 oktober 1997 op 19-jarige leeftijd in Moskou.

  Italië moest zich toen via de barrages proberen te plaatsen voor het WK in Frankrijk. De piepjonge Buffon moest na een halfuurtje de geblesseerde Gianluca Pagliuca vervangen.

  Buffon maakte meteen indruk, maar kon de nul niet houden. Al was de eerste speler die hem in een interland kon vloeren zowaar een landgenoot: na een owngoal van Fabio Cannavaro eindigde de match op 1-1.

  Buffon mocht uiteindelijk mee naar het WK in Frankrijk, maar daar zou hij geen minuut spelen. 20 jaar later moet het WK in Rusland dus zijn laatste hoogtepunt worden. En dan is de cirkel rond.

  Niet op ploegfoto van eerste match bij Parma

  Voor het echte profdebuut op clubniveau moeten we terug naar 1995. Buffon, toen 17 jaar, speelde met Parma tegen Milan en moest de geblesseerde Luca Bucci vervangen.

  Opvallend: een ploegfoto van Parma met debutant Buffon van die wedstrijd bestaat niet. Er waren nochtans voldoende fotografen afgezakt naar het duel tussen de twee topteams, maar Buffon was simpelweg niet op de hoogte van dat deeltje van de plichtplegingen.

  De doelman zou later altijd verklaren dat hij onmiddellijk naar zijn doel was gelopen, omdat er bij de jeugdwedstrijden nu eenmaal geen teamfoto's werden genomen.

  Hoe dan ook, Buffon hield Milan op een 0-0-gelijkspel. Fabio Capello, destijds Milan-coach, over die wedstrijd: "Buffon was de beste speler van Parma. Het was ongewoon om zo'n vastberaden en rustige doelman te zien op die leeftijd."

  Superman en Ronaldo

  Zijn bijnaam "Superman" verdiende Buffon ook bij Parma. In maart 1998 zakte Inter Milaan af naar het stadion van Parma. Bijna alle ogen waren gericht op Ronaldo, die voor het eerst met gepersonaliseerde schoenen voetbalde en een resem cameraploegen en fotografen van de sponsors achter zich kreeg.

  Toen Ronaldo een strafschop mocht nemen, kregen de sponsors hun gedroomde scenario. Maar Buffon weigerde mee te werken aan het reclamespotje en stopte de elfmeter. Parma won uiteindelijk met 1-0, Buffon vierde in een T-shirt van Superman. Zijn bijnaam was meteen geboren.

  Degradatie met Juventus

  Gianluigi Buffon bleef tot 2001 bij Parma, de club waarmee hij in 1999 de UEFA Cup won. Daarna verhuisde hij naar Turijn, waar hij bij Juventus aan een echt liefdesverhaal begon.

  Bij Juve is Buffon tot op vandaag nog altijd hét uithangbord. De Italiaanse doelman veroverde met zijn club de voorbije jaren liefst 8 titels (2 titels werden "geschrapt" door het omkoopschandaal) en zit voor altijd in het hart van de fans voor zijn geste na de degradatie in 2006.

  Juventus moest in dat jaar een bankje achteruit voor sportieve fraude, maar Buffon bleef de club van zijn hart trouw.

  Terwijl onder meer Cannavaro, Thuram en Zambrotta afscheid namen voor lucratieve deals bij Real Madrid en Barcelona, haalde Buffon met onder meer Del Piero en Nedved Juventus weer uit het slop.

  Nog één doel: de Champions League

  De Toscaan Gianluigi Buffon, die uit een echte sportfamilie komt, heeft de voorbije jaren heel wat mijlpalen bijeen gevoetbald. In maart speelde hij zijn 1.000e officiële wedstrijd.

  De grootste triomf in de carrière van Buffon is het WK van 2006, de enige blinde vlek op zijn palmares is de Champions League. Vorig seizoen verloor hij zijn derde finale. Komt er dit jaar een allerlaatste kans?