• home
 • video
 • pas verschenen

  Lierse '97, het mirakel van de Leeuw: "Titel heeft heel veel slecht gedaan"

  Eric Gerets: "Titel met Lierse is uniek"

  Belga Sport blikte deze week terug op het sympathieke verhaal van de zotte feestvierders met enorme ambitie die - geleid door de Leeuw, Eric Gerets - de laatste "kleine" voetbalkampioen van België werden. Van Meir, Van Kerckhoven, Peeters, Huysmans en Menzo stegen boven zichzelf uit, voor Gerets was het het begin van een fantastische trainerscarrière.

  Met z'n allen - behalve Zefilho - gaan stappen op Oude Markt in Leuven

  Zelden was er zoveel sympathie voor een kampioen als in 1997: Lierse pakte de titel met een aantal jonge talenten en een paar strijders die op revanche uit waren. Een jonge coach wist zijn gedrevenheid over te brengen op de hele club.

  Gerets: "Ik was streng als het streng moest zijn. Maar kon ook gaan stappen met de spelers op de Oude Markt in Leuven. Ik zag dat als een vorm van teambuilding." Dikwijls ging het richting het Limburgse café Ambiorix.

  "De trainer was er altijd bij. En we gingen niet met 4 of 5 man, maar met iedereen", vult Dirk Huysmans aan. Behalve één iemand, weet Bob Peeters nog: "Zefilho. Hij kreeg altijd tegen zijn voeten van Gerets omdat hij niet mee was gegaan. Dat kostte geld en Zefilho deed niet graag geld op."

  Menzo bolde het af voor titelmatch: "Dacht dat hij op mijn gezicht ging slaan"

  Gerets geloofde al langer in het hoogste, maar met een 2-4-zege op concurrent Club Brugge begin 1997 groeide ook bij de spelers het besef. Na de 5-1 thuis tegen Anderlecht was het vertrouwen er helemaal.

  Op de voorlaatste speeldag tegen Genk (5-2) springt Lierse over Club Brugge, winnen op de slotdag op Standard en de titel is een feit. Maar de week voordien is er nog een incident met Menzo.

  De Nederlandse doelman wou op maandag op en neer naar Bordeaux om een transfer met de Franse ploeg af te ronden. Maar Gerets wou dat niet omdat hij trakteerde voor zijn verjaardag. Menzo zei dat hij van het bestuur mocht en ging toch. Dinsdag was het kot te klein. Gerets was heel kwaad, Menzo belaagde Gerets en bolde het af. "Ik dacht dat hij op mijn gezicht ging slaan", vertelde Gerets aan Peeters. Op donderdag was er een verzoening tussen de 2, zondag volgde de bekroning.

  Van Meir: "Titel heeft heel veel slecht gedaan"

  Eric Van Meir blikt nu met gemengde gevoelens terug op 1997: "Die titel heeft heel veel slecht gedaan. De club was absoluut niet klaar om de titel te dragen. Veel spelers gingen weg, de coach ging weg. Ze hebben toen spelers gehaald voor heel veel geld. En dat is de neergang geweest van Lierse."