• home
 • video
 • pas verschenen

  FOTO: Deze renners reden dit jaar hun laatste wedstrijdkilometers

  Contador, Boonen en Voeckler kleurden de voorbije jaren de koers.

  Het wielerseizoen loopt op zijn einde en dat betekent dat we afscheid nemen van een aantal grote namen, die met wielerpensioen gaan. Ook tijdens het seizoen hingen een paar toppers hun fiets al aan de wilgen. Wij maakten een overzicht.

  Afscheid van toppers tijdens het seizoen

  Een aantal toppers kozen ervoor om al tijdens het seizoen afscheid te nemen. Zo moeten we het volgend jaar zonder de aanvalslust van Alberto Contador stellen. De 34-jarige Spanjaard sloot zijn carrière af na de Vuelta en deed dat met een ritzege op de Angliru.

  Een dikke maand eerder, na de Ronde van Frankrijk, zette Thomas Voeckler (38) een punt achter zijn carrière, die begon in 2000. Op zijn palmares prijken onder meer 4 ritzeges in de Tour en een 4e plaats in het eindklassement van die ronde in 2011.

  Ook Tom Boonen (37) koos voor een van zijn lievelingskoersen als eindstation. In Parijs-Roubaix, de wedstrijd die hij maar liefst 4 keer won, eindigde hij als 13e. Het was in de editie van 2002 dat het grote publiek kennismaakte met de jonge Boonen, die toen bij zijn eerste deelname meteen 3e werd.

  Oude krijgers en een Amerikaanse sprinter

  Bij Trek-Segafredo zwaaien ze niet alleen Contador uit, maar ook Haimar Zubeldia. De 40-jarige Bask reed eind juli zijn laatste wedstrijd, de Clasica San Sebastian in eigen streek. Zubeldia leek vroeg in zijn carrière een beloftevolle ronderenner, met een 5e plaats in de Tour, maar dat kon hij nooit echt waarmaken. Ook Jesus Hernandez, sinds 2009 de trouwe luitenant van Contador, zien we na dit seizoen niet meer in actie. Zijn erelijst blijft dus blanco.

  Ook Manuel Quinziato was geen veelwinnaar. Na een carrière van 16 jaar heeft hij 5 overwinningen op zak. Daarnaast werd de Italiaan met BMC 2 keer wereldkampioen in de ploegentijdrit en toonde hij zich op Vlaamse wegen in de voorjaarsklassiekers.

  Tyler Farrar heeft dan weer wel een rijkgevuld palmares. De Amerikaanse sprinter bestormde in 2009 het hoogste niveau met 11 overwinningen, waaronder een rit in de Vuelta en 3 etappes in de Eneco Tour. Maar enkele jaren later begon de motor te sputteren, de laatste zege van de 33-jarige Farrar dateert van oktober 2014, in de Ronde van Beijing.

  Belgen met wielerpensioen

  Jurgen Van den Broeck reed vorige week zijn laatste wedstrijdkilometers in Putte-Kapellen. Hij kan terugblikken op een ritzege in de Dauphiné en een Belgische titel in het tijdrijden. In 2001 werd hij wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Maar we onthouden vooral zijn 3e en 4e plaats in de Tour en zijn 6e plek in de Giro.

  Ook de winnaar van Dwars door Vlaanderen in 2006, Frederik Veuchelen, heeft afscheid genomen in de Sluitingsprijs na 14 jaar in het profpeloton.

  Gaetan Bille zette op zijn beurt in augustus na 9 seizoenen een punt achter zijn carrière. Zijn ploegmaat bij Verandas Willems-Crelan, Christophe Premont, geeft er al op zijn 27e de brui aan. Jens Wallays (Sport Vlaanderen-Baloise) neemt na 3 seizoenen afscheid van de koers, zijn ploegmakker Jarl Salomein was prof sinds 2011.

  Naar triatlon en mountainbike

  Ook op het internationale toneel nemen we afscheid van een paar jonge renners. Andrew Talansky, in 2014 eindwinnaar in de Dauphiné, kiest op zijn 28e voor een nieuwe uitdaging. Hij stort zich vanaf nu op triatlons.

  Ondrej Cink heeft al na 1 seizoen genoeg van het wegwielrennen. De Tsjechische neoprof van 26 keert volgend jaar terug naar het mountainbiken, de sport waarin hij al 2 keer deelnam aan de Olympische Spelen.

  De 27-jarige Vegard Breen, in 2014 en 2015 in Belgische loondienst bij Lotto-Soudal, kan naar eigen zeggen de motivatie niet meer opbrengen. Hij blijft achter zonder overwinning, maar reed wel de Tour en de Vuelta uit.

  Deze renners reden dit jaar hun laatste wedstrijd:
  RennerProf sinds
  Gaetan Bille2008
  Tom Boonen2002
  Ondrej Cink (Tsj)2017
  Alberto Contador (Spa)2003
  Rémy di Gregorio (Fra)2005
  Martin Elmiger (Zwi)2001
  Tyler Farrar (VS)2006
  Andrea Fedi (Ita)2013
  Romain Guillemois (Fra)2012
  Greg Henderson (NZl)2006
  Jesus Hernandez (Spa)2004
  Thierry Hupond (Fra)2007
  Fabrice Jeandesboz (Fra)2009
  Arnold Jeannesson (Fra)2008
  Romain Lemarchand (Fra)2008
  Adriano Malori (Ita)2011
  Javier Megias (Spa)2006
  Francis Mourey (Fra)2004
  Jens Mouris (Ned)1999
  Cedric Pineau (Fra)2007
  Christophe Premont2010
  Manuel Quinziato (Ita)2002
  Christophe Riblon (Fra)2005
  Jarl Salomein2011
  Andrew Talansky (VS)2011
  Julien Taramarcaz (Zwi)2007
  Paolo Tiralongo (Ita)2000
  Jurgen Van den Broeck2004
  Martin Velits (Svk)2007
  Martijn Verschoor (Ned)2008
  Frederik Veuchelen2004
  Angel Vicioso (Spa)1999
  Thomas Voeckler (Fra)2001
  Jens Wallays2015
  Haimar Zubeldia (Spa)1998