• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos: "Zonder Chiellini en Barzagli staat Bonucci in zijn blootje"

  Filip Joos: "Ik hoop dat Bonucci erbovenop geraakt. Het leedvermaak is enorm."

  Milan heeft vorige zomer stevig geïnvesteerd, maar na 9 speeldagen moet u naar de 11e plaats scrollen om het team terug te vinden in de stand van de Serie A. Leider Inter telt dubbel zoveel punten (26 vs. 13). Wat is er aan de hand met Milan? Filip Joos schetst de situatie.

  "Ze missen een grote spits"

  "Het is vreemd. Milan werd niet tot de titelfavorieten gerekend, maar toen ze in de zomer 200 miljoen uitgaven aan spelers, veronderstelden we wel dat ze hun zegje zouden doen in de Serie A", schetst voetbalcommentator Filip Joos de situatie.

  "Het gaat buiten verwachting slecht. Dit had niemand verwacht. Een vierde van de competitie is al achter de rug. Het wordt moeilijk voor Milan om dit recht te trekken."

  "Ze missen een grote spits. Ze hebben er lang achteraan gezeten, maar niet gekregen. En kijk, nu scoren ze te weinig. Dat is een probleem."

  "André Silva en Kalinic zijn goede aanvallers, maar met Aubameyang hadden ze misschien 7 punten meer. André Silva is nog net iets te jong en Kalinic (foto) is de man die vooral goed combineert. Hij legt de bal er niet blindelings in."

  "Zo'n spits hebben de andere clubs wel. Roma heeft Dzeko, Inter heeft Icardi, Juventus heeft Higuain en Dybala en bij Napoli heb je Mertens en die andere twee gekken. Soms moet je het niet verder zoeken."

  "Misschien was een echte topspits belangrijker dan een topverdediger als Leonardo Bonucci."

  "Bonucci mist Barzagli en Chiellini"

  Leonardo Bonucci schitterde deze week nog in het FIFA-elftal van het Jaar, maar bij Milan vindt hij zijn draai niet. "Bij Juventus had hij Barzagli en Chiellini naast zich. Zuiver defensief was Bonucci de minste van de "BBC". Hij beschikte vooral over de relance, over de lange bal."

  "De Italianen noemden hem wel eens Beckenbauer. Schromelijk overdreven, maar hij kreeg wel die naam. Dat was in een perfect geolied geheel, in een ploeg die zelfmoord moest plegen om geen kampioen te worden."

  "Bij Milan is hij gepresenteerd als de grote transfer. En verdedigen wordt moeilijker en moeilijker in het moderne voetbal. Ook in Italië denken ploegen veel aanvallender dan vroeger. Begin er maar aan tegen die flitsende mannen van Napoli."

  "Zonder Chiellini en Barzagli staat hij in zijn blootje bij Milan, zonder dat stevige en fysieke voetbal van Juventus. Bij Milan gaat het er allemaal lichtvoetiger aan toe. Daar staat Biglia voor de verdediging. Dat is ook niet de grote mannetjesputter."

  "Tegen Genoa kreeg Bonucci vorig weekend rood voor een elleboog. Met z'n tienen begon Milan plots te draaien. Het is 0-0 gebleven, maar Milan verdiende wel te winnen. Dat is extra pijnlijk voor Bonucci."

  "Je zag Bonucci verschrompelen op het FIFA-gala"

  "Bonucci werd binnengehaald als de grote transfer in Milaan. Hij kreeg meteen de aanvoerdersband en de supporters scanderen zijn naam", gaat Filip Joos voort. "Dat is hij allemaal niet gewend. Bij Juventus ging de aandacht naar vedetten als Higuain en Dybala. In Milaan is Bonucci plots de vedette."

  "Ik las deze week een interview met zijn "motivatore", een soort psycholoog zeg maar. Die klapte uit de biecht. "Zijn ego zit ergens op de 50e verdieping van een flatgebouw", zei de man." Volgens mij is hij nu motivator af", lacht Joos.

  "Het toont wel aan hoe groot de buzz is rond Bonucci. En maakte hij maandag ook nog deel uit van de FIFA-ploeg van het Jaar. Daar stond hij dan te blinken tussen Ramos, Messi, Ronaldo en Dani Alves. Zij doen allemaal mee voor de prijzen."

  "Daar zat Bonucci nu met drie verschrikkelijke maanden op zijn actief. Verschrikkelijk. En dat zag je nog ook. Je zag hem verschrompelen."

  "Het leedvermaak is enorm. Daarom alleen hoop ik dat hij erbovenop komt. Ik hoop dat hij met Italië naar het WK trekt en dat hij met Milan minstens kan strijden voor de Champions League-plaatsen. Wat hij nu meemaakt, wens je niemand toe."

  "Milan heeft hand zwaar overspeeld"

  "Milan stond synoniem voor goed voetbal", vertelt Filip Joos nog. "Dat zijn ze kwijtgespeeld door financiële problemen. Berlusconi had andere katten te geselen. Nu blijkt het ook met vers geld niet recht te trekken."

  "Dat is misschien ook het mooie. Je koopt geen ploeg voor de top 4 in Italië. Dat is wel een must. Ze zitten met zware leningen die afbetaald moeten worden. Daar kijkt de Financial Fair Play streng op toe."

  "Er is maar een manier en dat is de Champions League halen. Dat gouden kalf moeten ze kunnen slachten. Als dat niet lukt, hebben ze hun hand zwaar overspeeld. Daar ziet het er nu ook naar uit."

  "In principe kan Milan failliet gaan. Zal dat gebeuren? Neen, zeker? Er zijn wel meer clubs met financiële schulden. Daar hebben boekhouders van het hoogste - of van het allerlaagste - niveau altijd truken voor. Dat gaat mijn petje te boven."