• home
 • video
 • pas verschenen

  "Tegen 2020 moet Lotto-Soudal tot de top 5 behoren"

  Paul De Geyter en Patrick Lefevere geven hun mening over de wielersport.

  0 / 0
  In het derde en laatste deel van het dubbelgesprek hebben wielermanagers Patrick Lefevere (Quick-Step) en Paul De Geyter (Lotto-Soudal) het over de toekomst van hun ploeg. "Ik leg de lat hoog", vertelt De Geyter. "In de Tour gooien we volgend jaar Bob Jungels voor de leeuwen", geeft Lefevere mee.

  "Familiale sfeer behouden"

  Christophe Vandegoor (Sporza): "Wat is uw strategie als nieuwe grote baas van Lotto-Soudal?"

  Paul De Geyter (manager Lotto-Soudal): "Eerst wil ik veel bijleren. Na een maand in de ploeg zou het pretentieus zijn om te zeggen hoe de vork aan de steel zit."

  "De familiale sfeer in de ploeg wil ik behouden. We zijn een menselijke ploeg, net zoals Quick-Step, maar op het vlak van professionalisering is er vooruitgang te boeken. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de interactie tussen de trainers, het medische team en de ploegleiders. Dat zijn mijn eerste conclusies."

  "Sportief beschikt Marc Sergeant over de ervaring. De ploeg voor volgend jaar ligt vast. Ik zal me op de infrastructuur proberen te focussen."

  "Lotto-Soudal moet weer inzetten op voorjaar"

  Vandegoor: "In het voorseizoen heeft Lotto-Soudal nauwelijks meegespeeld in 2017."

  De Geyter: "Ik vind dat Lotto-Soudal meer moet inzetten op de wedstrijden in het voorjaar. We moeten een duidelijkere keuze maken. En dat zijn die wedstrijden. Die zitten in ons DNA. Daar leeft heel Vlaanderen en België voor."

  "Tegen 2020 moet Lotto-Soudal tot de top 5 behoren. Dat is een streefdoel waar ik naartoe wil. Als je aan iets begint, moet je ambitie hebben. Daarom leg ik de lat hoog."

  Patrick Lefevere (manager Quick-Step Floors): "Als ik weg ben, moet dat wel lukken (lacht). Neen, Paul heeft gelijk. Je moet ambitieus zijn. In 2010 zaten wij ook in een dip. Dan moet je jezelf heruitvinden met nieuwe mensen. Zo hebben we de schwung er weer ingekregen."

  "Niet verschuilen achter Greipel"

  Vandegoor: "Wat zou u met Greipel doen, meneer Lefevere? Moet hij zijn focus verleggen naar het voorjaar?"

  Lefevere: "Greipel heeft de onmogelijke opdracht om de Lotto-Soudal-ploeg recht te houden. Daarnaast beschikken ze ook over goeie jongeren. Die moeten hun kop maar eens uitsteken. Ze mogen zich niet altijd achter de brede schouders van Greipel verschuilen, vind ik. Dat zou ik hen ook zeer duidelijk maken."

  De Geyter: "Daar sluit ik me volledig bij aan. Er is in het verleden gekozen voor de jeugd. Nu komen er erg goeie jongeren aan. Hopelijk breken die door en zetten ze stappen. Greipel is een element, maar anderen moeten hun steentje ook bijdragen."

  "Bob Jungels komt eraan"

  Vandegoor: "Blijft Quick-Step focussen op een klassement in de grote rondes?"

  Lefevere: "Dan Martin zijn we om budgettaire redenen kwijt (aan Team Emirates, red). Nu komt Bob Jungels eraan. Het voorbije seizoen was hij onder meer de beste jongere in de Giro. Volgend jaar gaan we hem voor de leeuwen gooien in de Tour."

  Vandegoor: "Wat brengt 2018 voor Lotto-Soudal?"

  De Geyter: "Ik hoop volgend jaar een heel agressieve ploeg te zien, zoals in de Vuelta dit jaar. Ik hoop dat Tiesj Benoot mee kan strijden voor het podium in het voorjaar. En Thomas De Gendt zal zoals altijd zijn ritje meepikken."

   

  "Met Gilbert kon het bijna niet mislukken"

  Vandegoor: "Het leven gaat voort, ook zonder Tom Boonen. Heb je een verschil opgemerkt, Patrick?"

  Lefevere: "In de ploeg zelf hebben we niet het idee dat we iemand kwijt zijn. We hadden zijn afscheid voorbereid."

  Vandegoor: "En nu komt hij materiaal testen voor de ploeg?"

  Lefevere: "We zijn aan het praten. Dat is nog niet rond."

  Vandegoor: "Met Philippe Gilbert had u begrepen dat zijn talent niet verdwenen kon zijn."

  Lefevere: "Ik heb recht op één vergissing per jaar. Het is fingerspitzengefühl. Met Gilbert kon het bijna niet mislukken. Ik was niet zeker dat hij de Ronde van Vlaanderen zou winnen, wel dat hij erg gemotiveerd zou koersen. Hij wilde iedereen laten weten dat zijn carrière nog niet voorbij was."

  "Mijn job is niet voor één persoon"

  Vandegoor: "U bent wel met het einde van uw loopbaan bezig. Wanneer zet u er een punt achter?"

  Lefevere: "Dat weet ik niet. Misschien sta ik 's ochtends op en heb ik het gehad (lacht). Ik denk niet dat één persoon mijn job zal overnemen. Dat kan ik hem of haar niet aandoen. Ik denk dat we de job beter opsplitsen."

  Vandegoor: "Wordt het iemand uit de Quick-Step-stal?"

  Lefevere: "Neen, dat kan ook iemand zijn die ik elders haal."

  Vandegoor: "Aan welke voorwaarden met zo iemand voldoen?"

  Lefevere: "Veel moet je niet kunnen (lacht). Je moet je omringen met goede mensen én goed sponsors kunnen zoeken. Dat weegt."

  Vandegoor: "Aan welke termijn denkt u?"

  Lefevere: "Ik werk nu twee jaar met een optie op twee jaar extra. Na twee jaar wordt het dus stoppen of toch doorgaan."

  Vandegoor: "Of u kan iemand opleiden en nog twee jaar begeleiden."

  Lefevere: "Dat zou mooi zijn."