• home
 • video
 • pas verschenen

  Italiaanse politie opent onderzoek naar Lazio-fans na antisemitische stickers

  Het is niet de eerste keer dat de Lazio-aanhang in opspraak komt.

  Fans van Lazio Roma hebben zich afgelopen weekend van hun kleinste kant laten zien. Ze kleefden stickers van Anne Frank in een AS Roma-truitje in het stadion dat ze delen met hun stadsrivaal en schreven in graffiti "Roma-fans zijn Joden". De Italiaanse politie opent een onderzoek.

  De stickers en leuzen werden aangetroffen in het Olympisch Stadion na de competitiewedstrijd van afgelopen zondag. De fans van Lazio mochten niet in hun eigen supportersvakken plaatsnemen na eerdere racistische spreekkoren enkele weken geleden en gingen daarom in de vakken van stadsrivaal AS Roma zitten.

  Na afloop van de wedstrijd tegen Cagliari werden in dat deel van het stadion stickers gevonden van Anne Frank in een truitje van AS Roma. In graffiti werden ook leuzen als "Roma-fans zijn Joden" gespoten.

  De voorzitter van de Joodse gemeenschap van Rome reageerde verontwaardigd. "Dit is geen voetbal, dit is geen sport. Houd de antisemieten uit het stadion", schreef Ruth Dureghello op Twitter.

  Ook Luca Lotti, de Italiaanse minister van Sport, is niet te spreken over het incident. "Zulke zaken moeten sterk afgekeurd worden, niet met "maar" of "als". Ik ben er zeker van dat de schuldigen snel geïdentificeerd en bestraft zullen worden."

  De Italiaanse politie en voetbalautoriteiten hebben alvast een onderzoek geopend. Ook in het Europese parlement kwam het onderwerp ter sprake. "De foto van Anne Frank gebruiken om anderen te beledigen, is een heel ernstig zaak", reageerde voorzitter Antonio Tajani, zelf een Italiaan. Hij voegde er nog aan toe dat antisemitisme geen plaats heeft in Europa.

  Niet het eerste incident met Lazio-fans

  De Lazio-aanhang heeft al langer een slechte reputatie. Zo ontving de club onlangs nog Zulte Waregem in een leeg stadion, het gevolg van een straf voor racistische uitlatingen tijdens een Europese wedstrijd van 2 seizoenen geleden.

  Afgelopen weekend bleef het vak van de thuissupporters gesloten in de wedstrijd tegen Cagliari en ook op 5 november zijn er geen Lazio-supporters welkom voor de wedstrijd tegen Udinese. Dat laatste is een straf voor racistische gezangen tijdens de Romeinse derby in april.