• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Vanhaezebrouck heeft balvaste targetspits nodig en die is er niet"

  Vandenbempt wierp zijn blik op speeldag 11.

  Peter Vandebempt zag dat Hein Vanhaezebrouck het toch opnieuw moeilijk had met Anderlecht op speeldag 11. "Hij heeft nood aan een balvaste targetspits en Teodorczyk is op de dool." Hij had wel complimenten voor Antwerp en Waasland-Beveren en deed ook een profetische uitspraak over de trainerscarrousel.

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • De nieuwe trainers, Vanhaezebrouck, Vanderhaeghe en Custovic, hebben toch nog veel werk
  • Teodorczyk blijft op de dool en Vanhaezebrouck heeft een targetspits nodig
  • Antwerp kan voetballen, maar Bölöni kiest vaak voor de cynische aanpak
  • Waasland-Beveren zorgt voor een frisse wind in de hoogste klasse

  "Vanhaezebrouck heeft voor zijn systeem een balvaste targetspits nodig"

  Dit weekend was nog maar eens bewijs dat er veel te snel veel te veel conclusies getrokken worden in het voetbal. Vorige week was Gent na 1 match met Vanderhaeghe Vanhaezebrouck al vergeten, Anderlecht was na twee matchen met Vanhaezebrouck alweer definitief herrezen en Custovic had KVO gereanimeerd.

  Maar de realiteit van dit weekend leert dat er voor alle drie nog veel werk is. Stuivenberg had een goed plan om Anderlecht uit zijn spel te halen en het niet te laten opbouwen. De spelers van Anderlecht vonden blijkbaar geen oplossingen. Ze misten overzicht en overleg, vergaten de aanwijzingen van hun coach en maakten veel technische fouten.

  Ook het plan B van Vanhaezebrouck, met twee diepe spitsen, werd gekelderd door heel veel slechte voorzetten en slechte corners. Dat is al een paar jaar een euvel bij Anderlecht. Heel veel spelers haalden individueel ook hun niveau niet, met voorop Teodorczyk. De kampioenenmaker van vorig jaar blijft op de dool. En in het systeem van Vanhaezebrouck is een balvaste targetspits heel belangrijk.

  Zo denk ik dat Vanhaezebrouck twee keer verrast is in zijn eerste competitiewedstrijden: in Mechelen omdat zijn spelers al zo konden spelen na nauwelijks twee trainingen en nu in negatieve zin omdat ze opnieuw een paar stappen achteruit hebben gezet.

  "Antwerp kan wel voetballen, maar Bölöni laat ze cynisch spelen"

  Anderlecht beleeft zijn slechtste start in 19 jaar en Club zijn beste in 15 jaar. Dan krijg je dus een verschil van 12 punten. Het is 10 jaar geleden dat het verschil in oktober al zo groot was.

  Club voetbalde gisteren heel matig, maar dat had vooral te maken met de manier waarop Antwerp speelde. Het verstaat de kunst om een tegenstander slecht te doen spelen door een zeer viriele aanpak met ouderwetse mandekking en grote collectieve defensieve discipline. Het was een barslechte match, een gevecht, maar ook dat kan Club dan winnen.

  Antwerp kan overigens ook wel echt goed voetballen. Dat bleek op het einde van de wedstrijd. Maar Bölöni laat zijn team vaker spelen zoals hij zichzelf ook meent te moeten gedragen voor en na de wedstrijd en langs de lijn: cynisch en sarcastisch. Dat is jammer.

  Maar bij Club Brugge vonden ze Antwerp wel de lastigste ploeg tot nu toe en dat is toch een mooi compliment.

  "Waasland-Beveren zorgt voor een fris geluid in eerste klasse"

  Ik wil ook een welverdiend open doekje geven aan Waasland-Beveren en Philippe Clement, die toch pas aan zijn eerste maanden als hoofdcoach in de hoogste klasse bezig is. 2-5 bij Zulte Waregem is niet mis, maar achteraan bij Zulte Waregem hadden ze ook wel een paar verdwaalde sinterklazen lopen.

  Twee huurlingen van Anderlecht speelden ook een hoofdrol bij Waasland-Beveren. Roef tussen de palen en ook Thelin in de spits. Hij maakte 4 goals en zit nu aan 7 in totaal, dat zijn er meer dan de drie diepe spitsen van Anderlecht samen.

  Waasland-Beveren brengt altijd positief en aanvallend voetbal met een bekoorlijke driehoek op het middenveld. De bal gaat goed rond, ze hebben een duidelijk idee. Het is een fris geluid in eerste klasse.

  Vandenbempt voorspelt: "Nog geen ontslag, maar het is nog vroeg"

  Vandenbempt sprak ook profetische woorden in zijn ochtendanalyse. "Er is nog niemand ontslagen, maar het is ook nog maar half negen", zei hij. Een uur later kondigde KV Mechelen het ontslag van Ferrera aan.

  "In Mechelen was tot zaterdag alles behoorlijk rustig, maar de ongelooflijke afgang in Eupen, en de plek die KVM nu bekleedt in de stand, heeft veel twijfels gezaaid in de hoofden van de Mechelse bestuurders. Trainers ontslaan is zeer tegen hun gewoonte, maar na die prestatie van de ploeg, een paar vreemde vervangingen en enkele conflicten de voorbije weken en maanden zullen we zien."

  "Stuivenberg is weer even veilig, maar om de aanhoudende speculaties over zijn positie te doen verdwijnen is bevestiging nodig tegen Club woensdag. De toekomst van Anastasiou bij KV Kortrijk blijft toch een beetje onzeker. Het interview in Sportweekend met voorzitter Allijns laat toch veel ruimte open voor een trainerswissel. Dat met geluk behaalde puntje tegen Gent zal daar niet al te veel aan veranderen want voetballend was het dramatisch slecht."