• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ronaldo volgt zichzelf op als beste voetballer ter wereld

  Cristiano Ronaldo is nog altijd "The Best".

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Op het FIFA-gala in Londen is Cristiano Ronaldo net als vorig jaar verkozen tot beste speler ter wereld. Bij de vrouwen was de Nederlandse Lieke Martens de laureate. Beiden waren eerder ook al verkozen door de UEFA tot Speler en Speelster van het Jaar.
  De Best FIFA Football Awards
  Speler van het JaarCristiano Ronaldo (Por-Real Madrid)
  Speelster van het JaarLieke Martens (Ned)
  Trainer van het Jaar (m)Zinédine Zidane (Fra-Real Madrid)
  Trainer van het Jaar (v)Sarina Wiegman (Ned)
  Doelman van het JaarGianluigi Buffon (Ita-Juventus)
  Puskas Award (mooiste goal)Olivier Giroud (Fra-Arsenal)
  Fan AwardCeltic Glasgow (Sch)
  Fair Play AwardFrancis Koné (Tog-Brno)

  De Wereldvoetbalbond FIFA verkoos tot 2010 de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Tussen 2010 en 2016 werd in samenwerking met het magazine France Football de Gouden Bal omgedoopt tot de FIFA Gouden Bal. Maar sinds vorig jaar reikt de FIFA weer zijn eigen prijzen uit.

  De stemmen van de aanvoerders en bondscoaches van alle nationale teams tellen voor de helft mee, de andere helft is voor het publiek en meer dan 200 journalisten uit alle continenten.

  Beste speler: Cristiano Ronaldo

  De trofee voor beste speler ging zoals verwacht naar Cristiano Ronaldo. Die won met Real Madrid zowat alle prijzen en dat kon natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Ronaldo kreeg de voorkeur op zijn eeuwige rivaal Lionel Messi en Neymar.

  Ook vorig jaar was Ronaldo al de laureaat van de vernieuwde Best FIFA Player Award en hij heeft ook nog een oude versie van de Wereldvoetballer van het Jaar op zijn kast staan, uit 2008. Tussendoor won hij ook nog twee keer de Gouden Bal. Hij is dus al 5 keer verkozen tot beste speler van de wereld, even vaak als Lionel Messi.

  Beste speelster: Lieke Martens

  De Nederlandse Lieke Martens werd eerder verkozen tot beste speelster van Europa en sleept nu ook de FIFA-trofee in de wacht. Martens, die tegenwoordig voor Barcelona uitkomt maar in het verleden nog voor Standard speelde, kreeg de voorkeur op de winnares van vorig jaar, Carli Lloyd, en het Venezolaanse talent Deyna Castellanos. Ze kon zelf niet aanwezig zijn, omdat ze zich voorbereidt op een WK-kwalificatiematch tegen Noorwegen.

  Beste trainers: Zinédine Zidane en Sarina Wiegman

  Zinédine Zidane moest vorig jaar nog zijn meerdere erkennen in Claudio Ranieri, de tovenaar van Leicester City. Maar nu kon de jury hem na een titel en Champions League met Real Madrid niet meer over het hoofd zien.

  Bij de vrouwen ging de trofee naar Sarina Wiegman, de bondscoach van de Nederlandse ploeg die Europees kampioen werd. Omdat Oranje morgen een belangrijke WK-kwalificatiematch speelt, kon ze net als Martens haar prijs niet persoonlijk komen ophalen, al had ze hem wel al eerder uit handen van Marco van Basten mogen ontvangen.

  Puskas Award (mooiste goal): Olivier Giroud

  De mooiste goal van het afgelopen seizoen, die bekroond wordt met de Puskas Award, was de treffer die Olivier Giroud maakte met zijn hak tegen Crystal Palace.

  Giroud kreeg meer stemmen dan de Venezolaanse Castellanos (zie hoger) en een Zuid-Afrikaanse doelman. Hij is de eerste Fransman op de erelijst, die voor de rest ook nog namen als Zlatan Ibrahimovic (2013), Neymar (2011) en Cristiano Ronaldo (2009) siert.

  Beste doelman: Gianluigi Buffon

  Voor het eerst op het FIFA-gala werd ook de beste doelman in de bloemetjes gezet. Gianluigi Buffon moest Manuel Neuer en Keylor Navas verslaan om de eerste trofee in de wacht te slepen. In zijn dankwoord haalde hij zijn beste Engels boven.

  "Het was een fantastisch seizoen, maar helaas konden we het niet bekronen met een Europese prijs", sprak de Juve-doelman. "Hopelijk kan ik dit seizoen net iets beter doen met Juventus en Italië, zodat ik mijn carrière kan afsluiten op een hoogtepunt."

  Fan Award: Celtic Glasgow

  Sinds dit jaar beloont de FIFA ook het mooiste fanmoment. Het huldebetoon van de supporters van Celtic voor de "Lisbon Lions", de helden die 50 jaar geleden de Beker voor Landskampioenen veroverden, viel die eer te beurt.

  De vertegenwoordiger van Celtic die de trofee in ontvangst nam, haalde een quote van Jock Stein, de legendarische trainer van die ploeg, op: "Een club is niets zonder zijn fans." "En die filosofie nemen we met Celtic ter harte."

  Beste ploeg: geen Belgen, wel veel Real-spelers

  De FIFA stelde samen met de spelersvakbond FIFPro zoals elk jaar het beste elftal samen en dat werd niet geheel verrassend gedomineerd door Real Madrid, dat maar liefst 5 spelers afvaardigde. Barcelona en Juventus waren elk goed voor 3 spelers. Liefst 25.000 voetballers uit 75 landen brachten hun stem uit.

  Doelman: Gianluigi Buffon (Juventus)

  Verdediging: Dani Alves (Juventus) - Sergio Ramos (Real Madrid) - Leonardo Bonucci (Juventus) - Marcelo (Real Madrid)

  Middenveld: Luka Modric (Real Madrid) - Toni Kroos (Real Madrid) - Andres Iniesta (Barcelona)

  Aanval: Lionel Messi (Barcelona) - Neymar (Barcelona) - Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

  In vergelijking met vorig jaar nemen we afscheid van Neuer, Piqué en Suarez. Buffon, Bonucci en Neymar nemen hun plaats in. Voor Ronaldo en Messi is het al het elfde jaar op een rij dat ze zijn verkozen. Romelu Lukaku en Eden Hazard waren genomineerd, maar haalden de cut niet.

  Video player inladen ...

  Emotionele momenten

  Het FIFA-gala zorgde ook voor enkele emotionele hoogtepunten. In een filmpje (zie onder) werden herinneringen opgehaald aan de meest intense of treurige momenten van het afgelopen voetbalseizoen.

  De Fair Play Award werd dan weer uitgereikt aan Francis Koné, de Togolese voetballer die in februari het leven redde van Martin Berkovec tijdens een match in Tsjechië. Toen Berkovec in elkaar stortte, stormde hij op hem af en belette dat hij zou stikken door zijn tong uit te trekken. Het was al de vierde keer dat Koné op die manier een speler redde.

  Video player inladen ...