• home
 • video
 • pas verschenen

  Niki Lauda over sanctie Verstappen: "Belachelijk om de sport zo kapot te maken"

  Verstappen is ziedend door terugzetting van 4 naar 3 na manoeuvre.

  De bestraffing van het manoeuvre van Max Verstappen in de Grote Prijs Formule 1 van de VS, waardoor hij van 3 naar 4 werd teruggezet, vindt geen genade in de ogen van heel wat notoire F1-volgers. "Ze hebben alle aanwezige fans bestolen", stelt Red Bull-teambaas Christian Horner.

  Verstappen zelf was ziedend, toen hij de straf hoorde. Hij was net van de 16e startplek naar het podium gereden. In de laatste bochtenreeks in de laatste ronde ging de Nederlander van Red Bull voorbij de Ferrari van Kimi Räikkönen. "Briljant", galmde het door zijn teamradio.

  Volgens de F1-stewards ging Verstappen bij zijn inhaalactie evenwel even helemaal van het circuit en dat mag niet als je daar voordeel uithaalt. Gevolg: 5 seconden straftijd en weg podium.

  "Ik reed een geweldige race, maar met die stomme beslissingen dood je de sport. Ik hoop dat de fans deze beslissing niet aanvaarden en volgend jaar niet meer komen", klonk het hard bij Verstappen, die ook nog eens de stewards beledigde.

  Verstappen: "Wees consistent en laat ons racen"

  "Wees consistent. Het hele weekend mocht je wijd gaan waar je maar wilde. Oké voor mij, dat is hetzelfde voor iedereen. Ik vocht een duel uit met Bottas, waarbij hij van het circuit ging en weer voor me uit kwam, maar toen was er geen straf."

  "Laat ons racen, het was er 5 centimeter over. Iedereen genoot, het was een geweldige show. Zoals ik al zei, wees consistent. Als het niet toegelaten is, begrijp ik het en eindig ik vierde. Maar zeg niet tegen ieder ander dat je waar je maar wil van het circuit mag gaan - want ze geven geen straffen - en als ik het dan doe bestraffen ze mij wel."

  Vader Jos Verstappen was ook keihard op Twitter en verweet de internationale bond FIA Ferrari-favoritisme.

  Lauda: "Verstappen deed niks mis"

  • Christian Horner, teambaas Red Bull: "Dit is een verschrikkelijke beslissing. Ze hebben alle fans hier bestolen. Het was een geweldige Grote Prijs, die ze nu helemaal hebben verknoeid. Voor mij was het hard en eerlijk racen. Max was fantastisch. In de briefing kregen de rijders te horen dat er geen probleem is met de grenzen van het circuit. Vandaag waren er zeker nog 5 of 6 gelijkaardige incidenten met auto's die van het circuit gingen. Waar haal je voordeel en waar niet? Dat ontgoochelt me enorm. Max kreeg geen recht op antwoord, hij kon zeggen dat hij Kimi moest ontwijken. Na Mexico vorig jaar, toen hij ook na de race zijn derde plaats verloor, zeiden de stewards dat ze niet meer zo snel een haastige beslissing zouden nemen en dat ze eerst naar de rijders zouden luisteren."
  • Mario Andretti, wereldkampioen 1978: "Als je de beelden bekijkt, kun je evengoed stellen dat Kimi hem naar buiten duwde. Het was het beste inhaalmanoeuvre van deze GP. Ik heb meelij met Max Verstappen. Hij is bestolen."
  • Niki Lauda, 3-voudig wereldkampioen en adviseur Mercedes (foto boven): "Het is de slechtste beslissing die ik ooit zag. Verstappen deed niks mis. Dit zijn racecoureurs en we zijn niet op de normale weg. Het is belachelijk om de sport te vernietigen met zo'n beslissing. Op de volgende strategische vergadering zullen we het op de agenda zetten. Dit kan niet, zo'n inmenging. Het was een normale inhaalactie."

  Reactie Red Bull: