• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Foket: "Misschien kan ik na mijn operatie nog beter lopen"

  Thomas Foket gaf vandaag een persconferentie.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Thomas Foket (23) mag zich weer voetballer noemen. De verdediger van AA Gent werd de voorbije maanden behandeld voor een hartprobleem, maar staat dicht bij zijn rentree. "Ik denk dat er ergere dingen zijn", relativeert Foket zijn afwezigheid. "Het WK? Daar heb ik niet veel bij stilgestaan."

  "Die gemiste transfer kon me niets schelen"

  Thomas Foket leek afgelopen zomer op weg naar de Serie A. Bij Atalanta Bergamo mocht de rechtsvoetige flankspeler fysieke testen afleggen. "Bij mijn fietsproef zag ik aan de reactie van de dokter dat er iets was", doet Foket zijn verhaal.

  "Na enkele dagen kreeg ik te horen dat de test niet goed was voor hen. Ik dacht: dan ga ik maar verder bij AA Gent of zoek ik een andere ploeg. Ik liep toen nog totaal niet rond met de gedachte dat ik zou moeten stoppen met voetballen."

  "In België heb ik die testen dan opnieuw gedaan. Toen sprak de dokter de woorden uit dat ik nooit meer aan topsport zou kunnen doen. Dat was het zwaarste moment."

  "Die gemiste transfer kon me niets schelen, wel de kans dat ik nooit meer zou kunnen voetballen. Maar kort nadien zei cardioloog Brugada dat ik me moest laten opereren en dat het allemaal niet zo erg was. Toen was ik al opgelucht."

  "Het was even een vervelende periode"

  Het was een opvallend nuchtere Thomas Foket die vanmiddag met de pers sprak. "Ik heb de chirurg gevraagd: moet ik me opereren om een bewijs te hebben dat ik mag sporten? Of is er echt een risico dat er iets zou kunnen gebeuren?"

  "Je denkt natuurlijk na over de kans dat het verkeerd afloopt. Maar ik heb nooit last gehad en ik heb niets gevoeld. Ik heb precies gewoon een operatie achter de rug. Het was even een vervelende periode, maar die heeft iedereen wel eens."

  "Het was natuurlijk een rollercoaster aan emoties. Na de operatie heb ik enkele weken bijna niet geslapen, maar daarna is alles heel snel gegaan. Ik heb geen tijd gehad om na te denken over wat er moest gebeuren."

  "Ik wil terugkeren als ik mezelf 100 procent voel"

  Thomas Foket zou 6 maanden aan de kant staan, maar voetbalt na 3 maanden al weer bij de beloften en zat vorig weekend in de Gentse selectie tegen Kortrijk.

  "Ik voel me bijna weer zoals voordien. Ik mag eigenlijk echt niet klagen. Ik denk dat er ergere dingen zijn. Een kruisband scheuren is voor mij erger dan wat ik heb meegemaakt. Ik kijk gewoon vooruit, het is achter de rug."

  Hoe ongeduldig is de verdediger om weer "echt" te voetballen? "Het is spannend en het komt allemaal dichterbij. Maar ik wil niets overhaasten. Ik wil terugkeren als ik mezelf 100 procent voel. Ik voel dat dat niet meer zo lang zal duren."

  "Ik probeer op het veld te tonen dat er niets mis is"

  Thomas Foket stond afgelopen zomer op het punt om naar het buitenland te vertrekken. Zal hij voor de buitenlandse clubs voortaan de stempel dragen van "die speler met een hartprobleem"?

  "Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik heb meerdere attesten van verschillende dokters die zeggen dat er helemaal geen probleem is. Ik kan nog 100 testen doen en ze zullen zien dat er niets is. Ik probeer op het veld te tonen dat er niets mis is en dat ik me weer stuk kan lopen."

  "Misschien kan ik met dit hart nog wel beter lopen. Ik heb er zin in. Een transfer maakt me echt niet uit. Als ze me morgen vragen om voor 10 jaar bij AA Gent te tekenen, dan zal ik ook hard nadenken. Ik ben blij dat ze me hier voortdurend gesteund hebben en mijn contract verlengd hebben alsof er niets gebeurd is."

  Wat met de Rode Duivels?

  Nog één onderwerp: Thomas Foket werd voor zijn hartproblemen geregeld opgeroepen door bondscoach Roberto Martinez. Denkt hij nog aan het WK van volgend jaar in Rusland?

  "Ik zal eerlijk zijn: ik was alleen maar bezig met opnieuw te kunnen voetballen en bij Gent te zijn. Als mensen mij over het WK aanspreken, dan denk ik daar wel even over na. Maar ik heb er nog niet echt bij stilgestaan."

  "Ik wil matchen bij Gent spelen, in het ritme geraken en me weer echt voetballer noemen. Dat WK zou prachtig zijn, maar ik weet ook dat het heel moeilijk zal zijn."