• home
 • video
 • pas verschenen

  "Brugse hooligans versterkten zich met vechtersbazen uit Frankrijk, Engeland en zelfs Slovenië"

  120 hooligans werden gisteren door de politie opgepakt.

  In de marge van Club-Antwerp heeft de politie 120 relschoppers opgepakt die amok hadden gemaakt in Brugge. "Maar eigenlijk was het gevecht een misverstand en hebben ze tegen elkaar gevochten", vertelt een kenner van het hooliganisme in De Wereld Vandaag.

  "Buitenlandse supporters die komen meevechten zijn helemaal geen nieuw fenomeen", klinkt het. "Alle clubs in België hebben contacten in het buitenland, vooral Nederland."

  "Zo is Club verbonden met ADO Den Haag, Anderlecht met Ajax en Antwerp met Willem II. Maar toen ik zag met wie Club zich voor de verhoopte veldslag versterkt had... Hallucinant!"

  "Er waren 80 mannen van Den Haag, 30 uit Rijsel, 16 van Beerschot Wilrijk, 5 uit York in Engeland en 10 uit Ljubljana in Slovenië. In hooligankringen weten ze al langer wie in welke kringen vecht. Die helpen mekaar dan bij risicomatchen."

  "Eigenlijk zijn ze onderling slaags geraakt"

  Omdat de hooligans van Antwerp door de recherche in de gaten gehouden worden sinds ze 3 supportersbussen van Beerschot Wilrijk hebben aangevallen, hielden ze zich deze keer koest. Maar hoe kwam het gevecht er dan toch?

  "De jongens van Den Haag hadden zich vergist van tegenstander. Ze dachten dat de vrienden van Antwerp, Willem II dus, zich in een café bevonden. Maar ze hebben verkeerdelijk een supporterscafé van Club aangepakt. Ze zijn dus onderling slaags geraakt."

  "Maar eigenlijk was dit hooliganisme van de oude school. Door de vele stadionverboden, cel- en geldstraffen hebben de hooligans een nieuwe strategie uitgewerkt: free fights."

  "Dan wordt gevochten op terreinen waar de overheid niks vanaf weet en waar de politie niet tussenbeide kan komen. Twee groepen van 30 fans staan tegenover elkaar en vechten één à twee ronden tot een club het opgeeft. Soms wordt zelfs een scheidsrechter ingeschakeld."