• home
 • video
 • pas verschenen

  Poolse vrouwen en Isaac Kimeli zijn de snelste aan de Blaarmeersen

  Isaac Kimeli was meteen op de afspraak.

  0 / 0
  In Gent is vandaag de openingsmanche van de CrossCup afgewerkt. In de Relays, de aflossingsrace, aan de Blaarmeersen deden Imana Truyers in Isaac Kimeli de beste zaakjes.

  Worden de andere manches van de CrossCup individueel afgewerkt, in Gent wordt in teams van drie gelopen. De Poolse ploeg van slotloopster Katharina Rutkowska snelde bij de dames met overmacht naar de overwinning.

  Brabant Wallon eindigde als tweede. Daar liep met Stephanie Barnes een Britse mee die ook niet in aanmerking komt voor het klassement, haar ploeggenotes Imana Truyers en Vanessa Scaunet gaan daardoor aan de leiding in de eerste CrossCup-stand.

  Herentals, met slotloopster Sofie Van Accom die indruk maakte, geraakte nog op het podium. Van Accom blijft zo topfavoriete voor de eindzege, want Louise Carton ontbreekt nog een tijdje door oververmoeidheid. Essenbeek-Halle met slotloopster Lisa Rooms was vierde.

  Truyers: "Meer toekomst bij nieuwe club en federatie"

  Imana Truyers, vorig jaar derde in de CrossCup na Louise Carton en Sofie Van Accom, ruilde in de transferperiode het Limburgse AV Toekomst voor Brabant Wallon. Ze trok op die manier ook van de Vlaamse naar de Franstalige atletiekfederatie.

  "Bij mijn nieuwe club en federatie zie ik meer toekomst. Ik krijg er gewoon veel meer faciliteiten", zegt Truyers, die niet alleen tevreden is met haar nieuwe club, maar ook met haar zege in Gent.

  "In november en december verwacht ik nog beter in vorm te zijn, maar dan is Louise Carton er ook weer bij waarschijnlijk. Of ik nu kandidaat ben voor de eindzege weet ik niet, maar ik hoop toch stiekem beter te doen dan mijn derde plaats van vorig jaar."

  Kimeli staat er onmiddellijk

  Titelverdediger Isaac Kimeli was bij de mannen meteen op de afspraak. Met zijn club Halle was hij de snelste. Hij bouwde in de eerste twee ronden een onoverbrugbare voorsprong uit, al kreeg hij het in de slotronde nog even lastig.

  "Ik viel in de laatste ronde, waardoor het nog even spannend werd", zei Kimeli na afloop. "Mijn tempo was ik even kwijt. Ik was bang in de bochten, omdat ik de verkeerde spikes aanhad. In elke bocht gleed ik weg. Die schoenen dienen eigenlijk alleen om op de piste te lopen. Gelukkig waren de benen heel goed."

  Dat het er nog even om spande, verbaasde Kimeli op zich niet. "Met ook Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi als slotlopers had ik het hoe dan ook nipt verwacht. Maar dat viel uiteindelijk wel mee, omdat mijn ploegmaats zo hard gingen. Morgen vertrek ik voor drie weken naar Zuid-Afrika, dus de manche in Mol sla ik over."

  Omdat Kimeli daar ontbreekt, belooft de strijd om de eindzege in de CrossCup nog pittig te worden, met onder meer Bashir Abdi als concurrent. Abdi liet in Gent in de laatste bocht het aflossingsstokje vallen en eindigde met zijn ploeg als 4e.

  Uitslag:

  Vrouwen:
  1. Poolse nationale ploeg in 17'23"
  2. Brabant Wallon - 17'34"
  3. Herentals - 17'58"
  4. Halle - 18'00"
  5. Meetjesland 18'16"

  Mannen:
  1. Halle in 25'37"
  2. Luik - 25'39"
  3. Halle 2 - 25'40"
  4. Racing Gent - 25'46"
  5. Brabant Wallon 26'02"

  Ruime samenvatting: