• home
 • video
 • pas verschenen

  ATP experimenteert met nieuwe regels: "Maar niets veranderen om te veranderen"

  Mogen fans binnenkort rondlopen in de tribunes?

  0 / 0
  Volgende maand test de ATP tijdens de Next Gen Finals een aantal nieuwe spelregels. "We moeten ons aanpassen aan de nieuwe generatie fans", zegt voorzitter Chris Kermode, die de kritiek op de drukke kalender tegenspreekt. "Er zijn zelfs minder blessures dan de voorbije jaren."

  In november nemen de beste tennissers tot 21 jaar het tegen elkaar op in Milaan. Tijdens die Next Gen ATP Finals wordt er geëxperimenteerd met nieuwe regels. "Het tennis staat er goed voor, maar ik wil kijken naar de toekomst en de volgende generatie fans", zegt ATP-voorzitter Chris Kermode. "De manier waarop ze media consumeren is helemaal anders dan in het verleden en we moeten ons aanpassen."

  "De Next Gen Finals draaien om 2 dingen: de nieuwe generatie spelers in de schijnwerpers zetten en innovaties uittesten. Je weet niet of iets werkt, tot je het probeert. Misschien zijn het slechte ideeën, misschien niet. Dat zullen we zien. Maar dan zijn we klaar over 10 jaar, als we voor die uitdaging staan."

  "We spelen naar 3 gewonnen sets, waarbij je een set wint als je 4 spelletjes op zak steekt. De sets zijn dus korter. Er zijn ook geen "lets" meer, of geen advantage bij deuce. Lijnrechters worden vervangen door elektronische detectoren en het publiek mag rondlopen in de tribune."

  "Het is nog niet zeker dat die veranderingen allemaal worden doorgevoerd, maar het is belangrijk dat we het proberen en dat we openstaan voor verandering. Misschien luidt onze conclusie dat het nu goed werkt en dat we niets hoeven te veranderen."

  "Dit jaar minder blessures dan de voorbije jaren"

  De ATP ligt onder vuur omdat de kalender overvol zou zitten, waardoor spelers geblesseerd raken omdat ze te veel wedstrijden moeten spelen. "Er zijn dit jaar eigenlijk minder blessures dan de voorbije jaren, ook al hebben veel topspelers verstek laten gaan", aldus Kermode.

  "Er zijn regels ingevoerd om ervoor te zorgen dat spelers langer kunnen meedraaien. Dit is de eerste keer dat spelers blijven spelen tot hun 36e. Als je kijkt naar de 30-plussers, is het logisch dat ze vaker geblesseerd raken. We moeten het bekijken. Maar als dit een trend wordt, is het wel zorgwekkend."

  Een ander heet hangijzer zijn de dopingcontroles. Volgens sommigen zijn er niet genoeg controles en zouden positieve tests onder de mat geveegd worden. "Ik geloof niet dat er dingen in de doofpot worden gestopt. Tennisspelers worden vaker getest dan andere sporters. Het biologisch paspoort is ingevoerd en spelers worden ook buiten competitie getest."

  "Ik ben geen dopingexpert, maar we nemen het ernstig en er zijn zeker geen doofpotoperaties. Mensen vragen me wel eens of het erg zou zijn als een topper betrapt wordt. Neen, het zou zelfs goed zijn. Dopingzondaars moeten gestraft worden en dan zien mensen dat we inspanningen leveren. We moeten alert blijven."

  "Matchfixing aanpakken door aantal spelers in te perken"

  Vorig jaar barstte in januari een bommetje rond matchfixing, waarbij spelers zich laten omkopen om wedstrijden te verliezen. "Er werd gezegd dat dat aan de top gebeurt, waar mensen betalen om te kijken. Ik ben ervan overtuigd dat dat niet het geval is."

  "Ik geloof wel dat er een probleem is bij de ITF-toernooien. We hebben te veel gerangschikte spelers, wat tot problemen leidt. Vaak gebeuren die incidenten met spelers die niet in de top 1000 staan. Dat moeten we aanpakken door het aantal spelers in te perken."

  "We moeten daarnaast ook het probleem in de futures en challengers aanpakken. Daarvoor moeten we de Tennis Integrity Unit herbekijken. Ik verdedig die organisatie, want ze leveren knap werk in moeilijke omstandigheden."

  "Toen het nieuws van die matchfixing aan het licht kwam, heb ik meteen een onafhankelijke studie gevraagd. Dat heeft veel geld gekost. Het tussentijdse rapport komt over een maand uit en we wachten hun bevindingen af. Wij nemen deze zaak ernstig, want mensen moeten ervan overtuigd zijn dat een wedstrijd echt is. Ik geloof alleszins dat dat het geval is", besluit Kermode.