• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom is Club-Antwerp risicomatch? "Club-hooligans hebben obsessie voor Antwerp"

  Zondag ontmoeten twee traditieclubs elkaar in Jan Breydel.

  De "grootste risicomatch van het jaar" noemt de politie van Brugge de kraker van Club Brugge tegen Antwerp. “Ja, er zullen zondag meer agenten worden ingezet voor deze wedstrijd dan voor de match tegen Anderlecht of Standard”, bevestigt korpschef van Brugge Dirk Van Nuffel. Waarom is het treffen tussen Club en Antwerp bij beide harde kernen zo zwaar beladen?

  Historische rivaliteit tussen twee volksclubs

  De rivaliteit tussen Club Brugge en Antwerp is historisch diep geworteld. Dat blijkt uit een boek over de Brugse “East Side”, dat volgende week verschijnt. En zo stond het al in krantenartikels uit 1907. Daarin staat beschreven hoe zowel de heen- als terugmatch tussen Antwerp en Club dat seizoen escaleerde in geweld.

  Beide clubs zijn volksclubs met een grote aanhang. Dat ze elkaar voor het eerst sinds 2004 opnieuw ontmoeten, spreekt bovendien tot de verbeelding. Vooral bij de harde kern van Club.

  “Bij Club zijn de hooligans zich volledig aan het voorbereiden voor zondag”, zegt een journalist die jaren optrok met verschillende harde kernen.

  “Bij Club bestaat er een obsessie voor de tegenstander uit Antwerpen. Na 13 jaar met nauwelijks contacten tussen de twee groepen vinden ze het hoog tijd om zich opnieuw te meten en aan te knopen met een oude traditie.”

  Politie en parket heeft Antwerp-hooligans gewaarschuwd

  Uit Antwerpen komen signalen dat de bezoekende hooligans zich zondag koest zullen houden. De reden daarvoor ligt bij de beruchte aanval van Antwerp-hooligans op bussen van Beerschot eerder dit seizoen.

  “Politie en parket tilden heel zwaar aan die aanval en zijn op zoek naar de mensen die toen aan de touwtjes trokken. Ze hebben de harde kern van Antwerp gewaarschuwd dat ze hen op het spoor zijn en dat er heel zware straffen zullen volgen als ze de daders kunnen identificeren."

  "De smartphone speelt daarbij ook een rol. Tegenwoordig beschikt de politie binnen de kortste keren over gigantisch veel beeldmateriaal als er iets gebeurt.”

  “Het zijn redenen om te vermoeden dat er weinig zal gebeuren zondag. Maar hooligans kennen geen vaste hiërarchieën. Er zijn altijd ongeleide projectielen. Veel zal ook afhangen van de score. Vooral als Club verliest zouden ze de confrontatie echt kunnen zoeken.”

  "Versterkingen" uit Nederland en het Kiel?

  Ondertussen gonst het zoals vaak van geruchten. Over afspraken voor een confrontatie op zaterdagavond of zondag voor de match bijvoorbeeld. De politie in Brugge zegt daarvoor voorlopig geen aanwijzingen te hebben. Wel beschikt ze over informatie dat Nederlandse hooligans mogelijk afzakken naar België om hun bevriende clubs te ondersteunen. 

  “De hooligans van Antwerp trekken vaak op met die van Willem II”, zegt onze bron. “Willem II heeft beruchte hooligans, die niet terugdeinzen voor confrontaties met buitenlandse clubs."

  "Bijvoorbeeld tegen Zenit Sint-Petersburg. Niet evident. De Russen belden heel Nederland af, maar enkel de hooligans van Willem II wilden het tegen hen opnemen. De Nederlanders kregen uiteindelijk een pak slaag. Want op de Russen lopen Belgen of Nederlanders vele jaren achter.”

  “Club heeft al lang goede relaties met Den Haag en Rijsel. Waarschijnlijk zakken zondag ook fans van Beerschot af naar Brugge voor de confrontatie met de grote rivaal, Antwerp. Dat is in het verleden al vaak gebeurd.”

  Free Fights

  Het moet duidelijk zijn dat de meerderheid van de supporters zondag zonder gewelddadige bedoelingen naar het Jan Breydelstadion afzakt. Hoe groot de groep “tot geweld bereide supporters” is, is bijzonder moeilijk in te schatten.

  Het aantal stadionverboden is niet noodzakelijk een goede maatstaf. Niet elke hooligan krijgt een stadionverbod en sommige fans kregen een stadionverbod voor het opsteken van een middenvinger. “In de jaren 90 had je nog massale gevechten. Zoals een gevecht tussen Club- en Antwerp-hooligans van 400 mensen in totaal. Nu, door de strenge straffen in de voetbalwet en de combiregeling, zijn free fights de nieuwe norm.”

  Free fights zijn gevechten tussen kleinere groepjes hooligans, gaande van 5 tot 30 mensen van elke partij. Ze spreken af op afgelegen plaatsen zoals velden of bossen. De politie geeft toe dat free fights op dit moment voor hen geen prioriteit zijn. De omvang van het fenomeen is daardoor moeilijk te vatten.

  “De hooligans van Antwerp zijn heel bedreven in free fights. Ze hebben heel veel kandidaten om er aan mee te doen. Die van Club Brugge hebben zich daar veel minder in bekwaamd. Waarschijnlijk omdat hun fans zo verspreid over het land zitten en ze daardoor geen vaste kern kunnen samenstellen.”

  “Free fights zijn tegenwoordig zo populair dat verschillende harde kernen met leeftijdscategorieën werken: U18’s, U25’s en een categorie voor iedereen."

  "Het is een heel gevaarlijk fenomeen. Er is geen enkele controle en het kan heel erg misgaan. Er is soms wel een scheidsrechter, die moet voorkomen dat het uit de hand loopt en er zijn in theorie regels. Maar in het heetst van de strijd vervagen die soms snel.”