• home
 • video
 • pas verschenen

  De sterren staan vanavond niet goed voor Standard

  Boekt Standard straks in Moeskroen zijn eerste uitzege?

  Vooral buitenshuis draait het al een tijdje vierkant bij Standard: met 2 op 15 en slechts één overwinning in zijn laatste 15 uitduels is er werk aan de winkel. Vanavond wacht een tripje naar Moeskroen. Doorbreekt Standard daar zijn slechte reeks? Wij diepen statistieken op.

  Met een 3-1-overwinning thuis tegen Kortrijk kon Standard vorig weekend zijn supporters paaien en redde coach Sa Pinto zijn vel. Maar de komende twee competitieduels vormen de échte lakmoesproef: dan moet Standard op bezoek bij Moeskroen én Antwerp.

  Standard worstelt vooral op verplaatsing met zichzelf om punten te sprokkelen. Enkel op KV Mechelen en Eupen wist het dit seizoen een puntje te bemachtigen. Het resultaat: een magere 2 op 15 buitenshuis, enkel Eupen doet slechter.

  Dit seizoen kon Standard dus nog niet winnen op verplaatsing. Erger nog: van zijn laatste 15 verplaatsingen won de Luikse club slechts één wedstrijd, eind vorig seizoen op Waasland-Beveren in Play-off II. Eigenlijk een match zonder inzet.

  Spelniveau?

  De statistieken wijzen niet meteen op een verschil in spelniveau thuis en op verplaatsing. Hoewel Standard op Sclessin net iets meer op doel mikt, is dat buitenshuis niet dramatisch veel lager.

  Kansenbarometer Standard
   SchotenSchoten op doelGrote kansenBalbezit
  Thuis: 58 22 11 53% 
  Uit: 63 15 49% 

  Efficiëntie nekt Standard

  "Zo lang je meer doelpunten scoort dan je er binnenkrijgt, is er geen probleem." Het is een oude voetbalwijsheid, maar net daar wringt het schoentje bij Standard. 

  De Luikenaars kregen dit seizoen 7 doelpunten tegen in de thuisduels, op verplaatsing tellen ze 8 tegengoals. Maar door een gebrek aan efficiëntie buitenshuis kon Standard nog geen uitoverwinning boeken. Het scoorde dit seizoen thuis 7 keer, op verplaatsing amper 2 keer, ondanks een soortgelijk aantal kansen.

  Doelpuntensaldo Standard
   Gemaakte doelpuntenTegendoelpunten 
  Thuis: 7
  Uit: 

  1 op 12 in laatste matchen op Moeskroen

  Vanavond wacht Standard de verplaatsing naar Moeskroen. Als we voortgaan op de cijfers van de voorbije seizoenen heeft Standard ook daar weinig te zoeken. Moeskroen won 3 van de laatste 4 onderlinge duels in Le Canonnier, 1 keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. De spelers van Ricardo Sa Pinto krijgen straks de kans om komaf te maken met die slechte statistiek.

  Moeskroen-Standard de voorbije jaren
  datumdueluitslag
  15/8/2014Moeskroen-Standard5-2
  15/8/2015Moeskroen-Standard1-1
  17/4/2016Moeskroen-Standard2-0
  4/3/2017Moeskroen-Standard1-0