• home
 • video
 • pas verschenen

  Club Brugge verdiende 17 miljoen euro aan Europese campagne vorig jaar

  Club verloor vorig seizoen al zijn wedstrijden in de Champions League.

  De Europese voetbalbond UEFA heeft de bedragen vrijgegeven die deelnemers aan de Champions League en Europa League vorig seizoen verdiend hebben. Juventus was de grote slokop met 110 miljoen euro, Club Brugge verdiende 10 miljoen euro meer dan Racing Genk en Anderlecht.

  Real wint de finale, Juve wint de jackpot

  De prijzenpot van de Champions League bedroeg vorig jaar 1,396 miljard euro, de Europa League had 423,1 miljoen euro te verdelen. De grootverdiener was Juventus. De verliezende finalist van de Champions League ging met 110,434 miljoen euro lopen.

  Leicester, dat het tot in de kwartfinales van de CL schopte, eindigt tweede met een cheque van 81,681 miljoen euro. Daarna volgen eindwinnaar Real Madrid (81,051 miljoen euro), Napoli (66,009 miljoen euro) en Monaco (64,685 miljoen euro.)

  Ter vergelijking: de eindwinst in de Europa League bracht Manchester United 44,503 miljoen euro op. Een deel van de verdiende geldsom wordt bepaald door de resultaten (zeges, puntendelingen en doorstoten naar een volgende ronde). Ook de tv-markten van de landen spelen een rol in de verdeling.

  Club rekent zich rijk

  Hoe ziet het Belgische financiële plaatje eruit? Club Brugge veroverde geen punt in de Champions League, maar kreeg 17,047 miljoen euro op zijn bankrekening.

  Racing Genk en Anderlecht bereikten de kwartfinales van de Europa League. Genk hield daar 7,807 miljoen euro aan over, Anderlecht 7,346 miljoen euro.

  Ook AA Gent en Standard kwamen Europees in actie. Gent bereikte de achtste finales en kreeg daar 5,869 miljoen euro voor. Standard overleefde de groepsfase niet en strijkt 4,228 miljoen euro op.