• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boudeweel: "Met Heins voetbal heeft Anderlecht zijn DNA terug"

  "Dat supporters applaudisseerden onlangs nederlaag, zegt alles."

  Anderlecht ging gisteren dan wel met 0-4 de boot in tegen PSG, maar bracht aanvallend voetbal. "De spelers lijken bevrijd van het strakke Zwitserse keurslijf", stelt Tom Boudeweel, die voor Sporza Radio de wedstrijd volgde, vast.

  Hoge pressing in het Vandenstock-stadion, dat was al een poos geleden

  Hoe groot kan een contrast zijn in een tijdspanne van 14 dagen? Tegen Celtic kroop Anderlecht in de egelstelling. De frustraties rolden van de tribunes en de televisieschermen. Het symboliseert precies waarom Weiler en Anderlecht niet langer voor elkaar bestemd waren.

  Tegen PSG onderging Anderlecht woensdag uiteraard de wet van de sterkste. Maar dat de supporters applaudisseerden voor hun team ondanks de 0-4-nederlaag zegt alles. In de eerste helft, die niet slechter kon beginnen na de snelle 0-1, etaleerde Anderlecht zijn DNA.

  Hoge pressing in het Vandenstock-stadion, dat was al een poos geleden. Dominantie, zowaar tegen PSG, én doelkansen. Geen hoekschoppen of vrije trappen, maar echte doelkansen na combinatiespel dat kenmerkend is voor het huis. De spelers lijken bevrijd van het strakke Zwitserse keurslijf en lijken een lef- en vertrouwensinjectie gekregen te hebben.

  Dat PSG uitliep naar een vlotte 0-4 hoeft niemand te verbazen. Maar die zware nederlaag mag als een overwinning worden gezien. De juiste trainer, vernieuwd vertrouwen van de supporters: met het voetbal van Hein heeft Anderlecht zijn DNA terug.

  Analyses van Vanhaezebrouck zullen van Anderlecht een machine maken

  Vanhaezebrouck zet de achterste linie veel hoger en houdt van een balcirculatie op de helft van de tegenstander. Hij ziet zijn flanken liever diep op de helft van de tegenstander het strafschopgebied induiken dan dat ze vanop de middellijn een lange rush inzetten.

  En dat lukte een aantal keren aardig. Na heerlijke crosspasses vanuit het middenveld werd zowel Appiah als Onyekuru regelmatig diep op de helft van de tegenstander aangespeeld.

  De pressing die Anderlecht uitvoerde op de achterste linie van PSG was kenmerkend voor de voetbalfilosofie van Hein Vanhaezebrouck. Zijn talloze analyses zullen van de ploeg op termijn een volautomatische machine maken. Anderlecht beschikt over intelligente spelers, die normaal snel zullen oppikken wat de trainer van hen verlangt.

  Het lijkt uiteraard simpel wat Hein wil: de bal hoog veroveren, wat sneller doelkansen oplevert. De doorjagende middenvelders en backs verplichten de tegenstander om snel te spelen. PSG komt nog wel onder die pressing vandaan, maar in België zullen slechts weinig teams onder dergelijke pressing verzorgd blijven voetballen. Maar de fysieke component, ook één van zijn pijlers, zal wel de nodige tijd vergen.

  Onyekuru zal helemaal ontbolsteren, Kums straalt weer

  Onyekuru liet Dani Alves regelmatig ter plaatse trappelen, terwijl hij niet eens een vaste pion was in het team van de vorige trainer. Nu al is duidelijk dat Onyekuru helemaal zal ontbolsteren in het systeem van Hein. Everton mag zich in de handen wrijven.

  Kums trok de kar, en dat is niet opmerkelijk. Ook voor hem kan het contrast nauwelijks groter zijn: van ongewenst kind onder Weiler tot poulain van peetvader Hein. Ook hij straalt weer als in zijn glorietijd in de Arteveldestad.

  Dat de armen van Hein ook in Brussel de hoogte in zullen zwaaien, lijdt geen twijfel. Maar dat ook de handen van de supporters de hoogte ingaan, lijkt een zekerheid.

  Tom Boudeweel