• home
 • video
 • pas verschenen

  President Poetin: "Een vernedering voor Rusland"

  Vladimir Poetin haalt uit op een conferentie in Sotsji.

  Vladimir Poetin vreest dat de Russische atleten volgend jaar niet welkom zijn op de Olympische Winterspelen. Of ze nemen deel onder de neutrale vlag. Volgens de Russische president betekent dat een vernedering voor zijn land.

  Vier maanden voor de start van de Winterspelen in Zuid-Korea zoekt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uit onder welke voorwaarden de Russen mogen deelnemen. 

  Poetin vreest twee scenario's. Ofwel worden de Russen geweerd op de Spelen, ofwel nemen ze deel onder een neutrale vlag. Beide opties zouden volgens hem "een vernedering voor Rusland" betekenen.

  Fraude met urinestalen

  De deelname van Rusland aan de Spelen kwam op losse schroeven te staan nadat de Canadese jurist Richard McLaren een institutioneel dopingschandaal aan het licht had gebracht. De Russen zouden onder meer tijdens de Winterspelen van 2014 het gebruik van verboden middelen hebben proberen te verbergen door fraude met urinestalen.

  Het IOC heeft twee onderzoekscommissies opgericht om de zaak uit te klaren. Op basis van van hun bevindingen zal beslist worden over het lot van de Russische atleten. IOC-voorzitter Thomas Bach maant de commissies aan om nog voor het einde van dit jaar met resultaten te komen.