• home
 • video
 • pas verschenen

  Genk monitort spelers de klok rond: "Evolutie waar we niet omheen kunnen"

  De polsband is tijdens de training overbodig, dan dragen ze een borstband.

  Werk en privé gescheiden houden? Verleden tijd voor de spelers van Racing Genk. Een polsband registreert dag en nacht elke beweging en speelt de data door naar de coaches.

  "Spelers kunnen Whoop uitdoen wanneer ze willen"

  Whoop, zo heet het systeem dat Racing Genk dit seizoen gebruikt om zijn spelers op de voet te volgen: wanneer ze eten, wanneer ze slapen... Zo willen de Limburgers de prestaties op het veld optimaliseren.

  Op basis van de data worden het recuperatievermogen van de speler berekend en het aantal uren dat hij nodig heeft om fris op training te staan. Een gps-functie heeft de polsband niet.

  Volgens Het Laatste Nieuws zijn niet alle spelers tevreden over het systeem, maar Genk schept nu duidelijkheid. "De Whoop komt over van de individuele topsport zoals zwemmen en tennis. Hij meet hartslag, slaap en recuperatie en helpt vooral in aanloop naar een wedstrijd bij het bepalen welke individuele trainingsintensiteit best is voor een speler."

  "Ongeveer de helft van de spelers bij KRC Genk kiest ervoor om de Whoop te gebruiken, hij is dus zeker niet verplicht. Hij wordt vooral gesmaakt door de jongere spelers. De vergelijking met een enkelband slaat nergens op, al was het maar omdat de spelers de Whoop aan- en uitdoen wanneer ze willen."

  "Een enkelband? Het is een evolutie in het voetbal"

  Volgens Chris Goossens, de ploegarts van KV Oostende, zal binnenkort elke club ermee aan de slag gaan. "Het is een voortzetting van wat we al sinds 2000 gebruiken. We vragen via een app van Polar aan de spelers of ze goed geslapen hebben en goed gerecupereerd zijn. Zo houden we een dagboek bij."

  "Met Whoop gaan ze een stapje verder: het is geen subjectieve weergave van wat de voetballer wil vertellen, maar het zijn objectieve data over wat de speler heeft gedaan de laatste 24 uur."

  "Whoop verwittigt ook, net zoals de populaire apps op de smartphone, wanneer je onvoldoende hebt geslapen of je rust niet respecteert. Voetballers durven immers te gaan stappen na een late wedstrijd en dat wordt dan geregistreerd."

  "Een gebrek aan vertrouwen? Jonge spelers hebben soms een speciale levensstijl, maar ze moeten ook respect tonen voor de club waar ze goed worden betaald. Ze spelen met hun carrière als ze het niet doen. Anders gaan ze in het rood op training en riskeren ze een blessure. Je kan het misschien beschouwen als een enkelband, maar het is een evolutie in het voetbal."

  Racing Genk is de eerste Europese club die het systeem gebruikt. "We kunnen er niet omheen", besluit Goossens.