• home
 • video
 • pas verschenen

  Emma Plasschaert: "Ik probeer mezelf niet te vergelijken met Evi"

  Emma Plasschaert is goed op dreef in Japan.

  Nu Evi Van Acker gestopt is met zeilen hopen de Belgische zeilfans dat Emma Plasschaert de fakkel kan overnemen. "Evi heeft natuurlijk heel grote schoenen om te vullen, ik probeer zelf zo goed mogelijk te worden." In Japan is Plasschaert alvast goed bezig.

  "Ik probeer zelf zo goed mogelijk te worden"

  Emma Plasschaert is in Japan goed begonnen aan de eerste WB-manche van het nieuwe zeilseizoen. Na het afscheid van Evi Van Acker is Plasschaert de nieuwe "leading lady" van de Belgische zeilsport.

  "Evi heeft natuurlijk heel grote schoenen om te vullen, ik probeer mezelf dus niet te vergelijken met haar", zegt Plasschaert, zelf vijfde op de wereldranglijst. "Ik probeer vooral mezelf te blijven en zelf zo goed mogelijk te worden."

  "Maar de dynamiek is wel wat veranderd. Van de tweede positie beland je plots op de eerste. Maar de trainingen zijn nog altijd hetzelfde, dus op dat vlak verandert er weinig."

  "Grootste uitdaging voor mij is om constant te zeilen"

  Plasschaert verzamelde al enkele mooie ereplaatsen in WB-manches, maar op een WK lukte het nog niet echt. "Voor mij is het de grootste uitdaging om constant te zeilen en elke race opnieuw die aansluiting met de top te vinden."

  "Daar werken we nu aan en hopelijk kan ik de stijgende lijn doortrekken en die stap vooruit kan zetten." Dat lijkt in Gamagori goed te lukken, want na vier races staat ze op de derde plaats.

  "Voor ons is het echt het begin van het seizoen. Ik probeer samen met mijn goed vooral aan mijn aandachtspunten te werken. Dit is eigenlijk meer een testrace. We focussen ons meer op het proces, dan op het resultaat. Maar het is wel mooi meegenomen als die resultaten ook goed zijn." 

  "Olympische haven van Tokio is hemelsbreed verschil met Rio"

  In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio en het was de bedoeling dat Plasschaert en co op het olympische water van Enoshima zouden zeilen. "Maar als Japanners iets organiseren, dan moet het tot in de puntjes in orde zijn. En volgens hen is de haven in Enoshima nog niet af."

  "Wij hebben daar nochtans de voorbije twee weken getraind en naar onze normen is alles perfect. De haven is volledig uitgerust. Het is bijvoorbeeld een hemelsbreed verschil met de eerste keer dat we in Rio gingen trainen."

  "We hopen in de toekomst daar nog zo veel mogelijk te trainen tijdens de typische omstandigheden in de zomer: een goeie zeebries met een grote deining. Die echte omstandigheden hebben we daar nog niet gehad."