• home
 • video
 • pas verschenen

  Wullaert: "Gelijk loon voor Flames en Duivels? Brandje is een beetje aangestoken"

  Tessa Wullaert: "Verschil oké, maar waarom is het zo groot?"

  De Deense voetbalvrouwen spelen het hard in hun strijd voor evenveel loon als hun mannelijke collega's. Wat vinden de Red Flames van het principe "zelfde spel, zelfde loon"? Tessa Wullaert hoopt "dat er nog veel landen volgen zoals Noorwegen", waar onlangs vrouwen en mannen evenveel zijn gaan verdienen. Julie Biesmans is "blij met wat de bond doet. Ze denken mee, vroeger was het anders".

  Deense vrouwen staken, WK-voorronde tegen Zweden geannuleerd

  Vorige maand moesten de Red Flames invallen voor Denemarken in een oefenduel tegen Nederland, omdat de Deense vrouwen toen al weigerden te spelen. Denemarken wil na het succesvolle EK (ze pakten zilver) boter bij de vis.

  Topspeelster Pernille Harder en co. dreigden er vorige maand al mee om te staken voor de WK-kwalificatiematch tegen Hongarije. Dat gebeurde uiteindelijk niet om de onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden een kans te geven. Maar voor het WK-kwalificatieduel van vrijdag thuis tegen Zweden is het hen menens. Ze staken. En dus zag de Deense bond zich genoodzaakt om de wedstrijd te annuleren.

  Biesmans: "Heel blij met wat bond voor ons doet"

  Sporza trok naar het nationale voetbalcentrum in Tubeke, waar de Red Flames zich voorbereiden voor de WK-voorrondematchen tegen Roemenië (vrijdag) en Portugal (dinsdag). Om de temperatuur te meten bij de Belgische vrouwen over de geldkwestie.

  Begrijpt Julie Biesmans de Deense vrouwen? "Misschien wel, maar wij willen zo graag naar dat WK dat we willen voetballen en elke wedstrijd willen spelen om daar te geraken. We willen onze kansen op het WK niet verspelen", zegt de speelster van Bristol.

  In Noorwegen zijn de lonen gelijkgeschakeld, de Deense vrouwen willen meer geld en wat met België? "In Noorwegen staan de beide ploegen iets meer op hetzelfde niveau, dus kan ik daar wel inkomen. In België is het verschil heel groot tussen de mannen- en vrouwenploeg. De mannen zijn veel populairder en ze brengen waarschijnlijk ook meer geld in het laatje."

  "Eerlijk gezegd verwacht ik in België niet dat ze dat voor ons gaan doen. We zijn heel blij met wat de bond voor ons doet, ze denken echt wel met ons mee."

  Geld is niet hun belangrijkste drijfveer? "Neen. We doen het graag en zijn heel ambitieus. Een heel deel van de groep komt nog van een periode waarin de bond absoluut niet wou meedenken. Het sportieve primeert."

  "Maar het is logisch dat we er iets voor willen krijgen. Mensen die werken, mogen geen verlies lijden. Maar zoals ik al zei: we voelen ons begrepen en gesteund."

  Wullaert: "In ideale wereld is er geen verschil in loon"

  Toen Noorwegen het nieuws van de gelijke verloning bekendmaakte, stuurde Tessa Wullaert, topspeelster bij Wolfsburg, een tweetje de wereld in met een knipoog naar de Rode Duivels.

  Vindt Wullaert dat mannen en vrouwen evenveel moeten verdienen. "In een ideale wereld wel, maar ik denk dat er altijd een verschil zal zijn. Wat in mijn ogen zeker logisch is. Ik vind het gewoon niet logisch dat de kloof zo groot is."

  "Het is een verhaal met veel kanten. Wat er in Noorwegen en Denemarken gebeurt, volg ik vanop een afstand. Ik ben vooral blij dat Noorwegen de stap gezet heeft en hoop dat Denemarken een oplossing vindt. Ik hoop dat er nog veel landen zoals Noorwegen volgen. Ik denk dat het brandje bij ons nu een beetje aangestoken is."

  Misschien is de kloof tussen mannen en vrouwen in Noorwegen niet zo groot als hier? Wullaert: “Dat is waar, maar ik denk dat dat geen reden mag zijn tot zo’n groot verschil. De vrouwen van Noorwegen hebben wel al het een en ander bereikt, maar wij hebben ze maar mooi verslagen op het EK."

  "Het is nog een verhaal dat nog niet voor direct zal zijn, maar ik zeg niet dat er geen toekomst zal inzitten. Hopelijk zullen wij ook diezelfde richting misschien wel opgaan.”

  Over de kwalificatiepremie voor het WK wordt nog onderhandeld door de spelersraad. Bedragen worden niet genoemd. "Ik ben zeker dat dat in orde komt. Ik zit niet in de spelersraad. Op het EK was het in orde. Ik heb er alle vertrouwen in dat we weer een mooie overeenkomst zullen hebben waar beide partijen mee akkoord gaan. Zolang iedereen geen verlies lijdt, zijn we al blij.”

  Serneels: "Flames zijn qua evenredigheid op de goeie weg"

  Bondscoach Ives Serneels houdt zich ver van de Scandinavische centenheisa: "Ik wil daar niet te diep op ingaan. Ik denk dat wij als Red Flames moeten kijken vanwaar we komen. We hebben op het sportieve vlak de laatste jaren mooie stappen gezet."

  "Ik weet dat zij naar premies en naar dagvergoedingen ook stappen gezet hebben de laatste jaren. Ik denk dat ze qua evenredigheid op de goeie weg zijn, zowel sportief als financieel. “

  Begrijp Serneels de Noorse en nu de Deense vrouwen? “De cultuur is anders, denk ik. Zij zijn in het vrouwenvoetbal al veel langer op een zeer hoog niveau aan het spelen. Ik denk dat het landen zijn die we op dit ogenblik niet met ons mogen vergelijken.”

  Serneels kan niets zeggen over de WK-kwalificatiepremie. “Ik wens bij die discussie niet betrokken te zijn. Ik ben ook manager vrouwenvoetbal binnen de federatie, maar ik heb de directie gevraagd van absoluut niet in de onderhandelingen over het financiële betrokken te worden. Want ik ben bondscoach."

  "Op het sportieve vlak hebben wij positieve gesprekken, maar moeten we soms mensen ontgoochelen. Als daar ook nog financiële situaties bijkomen… Ik denk niet dat dat mijn taak is om topprestaties te kunnen leveren. Ik hoef dat ook niet te weten.”