• home
 • video
 • pas verschenen

  Schotte: "Tour of Guangxi is de revival van de WorldTour in China"

  Wang Jianlin is de sterke man achter het organiserende Wanda Sports.

  In de Chinese provincie Guangxi start morgen de "Gree Tour of Guangxi", de laatste WorldTour-wedstrijd van het wielerseizoen. Ook Renaat Schotte zal erbij zijn. "Organisator Wanda Sports is stap voor stap de sportwereld aan het veroveren."

  "De hoop leeft dat China het financieel beloofde land van de koers wordt"

  Van de 18 WorldTour-teams komen enkel AG2R en FDJ niet aan de start in Guangxi. "In het peloton leeft al lang de hoop dat China het financieel beloofde land van de koers wordt", zegt wielercommentator Renaat Schotte.

  "Het machtige Wanda Sports is het bedrijf achter de revival van de WorldTour in China. De oprichter en CEO is de 62-jarige Wang Jianlin. Volgens Forbes is zijn persoonlijk vermogen bijna 30 miljard dollar. De Chinese magnaat leidt een imposant zakenimperium en het vastgoedbedrijf heeft zich nu in de wereld van de entertainment en de sport gestort."

  "Zo runt Wanda een reusachtige keten bioscoopcomplexen en controleert het ook 20% van de aandelen van voetbalclub Atletico Madrid. Het nieuwe stadion heet zelfs het Wanda Metropolitano. Ook Infront Sports & Media is eigendom van Wanda. Infront is één van de grootste spelers in sportmarketing, media en TV-producties. Wat voetbal en wintersport betreft is het wereldwijd zelfs marktleider."

  "Wanda is ook goed vertegenwoordigd in de triatlonwereld. De Chinese mastodont bezit de organisatie achter de Ironman triatlons, de World Triathlon Corporation en via Lagardère, nog zo'n dochterbedrijf, organiseert het ook nog 5 triatlons, 4 marathons en 6 wielerwedstrijden, waaronder de WorldTour-race in Hamburg."

  Daar blijft het niet bij. "Wanda staat ook in voor de organisatie van het WK basketbal 2019 in China en verovert op die manier stap voor stap de sportwereld."

  "Als Wang wil, dan kan hij ASO en RCS overnemen. Vijandig als het moet"

  Kan Wanda ook de wielerwereld veroveren? "Financieel bestaat daar weinig twijfel over", vervolgt Schotte. "Als meneer Wang wil dan kan hij ASO en RCS (de organisatoren van de grote wielerrondes, red) overnemen, vijandig als het moet. Maar op dit moment heeft hij andere katten te geselen."

  "Volgens recente berichten in Amerikaanse media mag Wang Jianlin China niet verlaten van de nog altijd alles controlerende overheid. Een soort huisarrest in eigen land dus."

  "Het kan hem niet beletten om de race in eigen land te volgen. Daarvoor zal hij dan wel naar Guangxi moeten komen, want maar drie van de zes ritten zijn live te volgen op de Chinese televisie."

  "De makkelijker te produceren etappes in de steden (Beihai, Nanning & Guilin) zijn rechtstreeks te zien, terwijl de meest interessante ritten het moeten doen met samenvattingen. Een gemiste kans, aangezien de mooiste landschappen in Guangxi in de bergen te bewonderen zijn."

  "Uitkijken naar Wellens, Alaphilippe, Landa, Mollema, Gaviria, Ewan en Matthews"

  Hoe zit het met het deelnemersveld in de Tour of Guangxi? "Er zijn 11 Belgische deelnemers met onder anderen Hermans, Vanmarcke, Keukeleire, Serry, Campenaerts, De Gendt en Wellens. Die laatste verklaarde in augustus al dat hij mikt op eindwinst in deze race."

  "Andere blikvangers voor het eindklassement zijn Alaphilippe, Landa en de Nederlanders Mollema en Kelderman. In de sprints is het uitkijken naar Gaviria, Ewan, Guardini, Danny van Poppel, Groenewegen en Matthews."

  Greg Van Avermaet komt ook afgezakt naar China, waar hij na de Tour of Guangxi gehuldigd wordt als winnaar van de WorldTour. "Precies die dag wordt Wang Jianlin 63 jaar. Toeval bestaat niet in China", concludeert Schotte.