• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ook Amerikaanse topturnster doet boekje over misbruik open

  Ook McKayla Maroney doet haar openhartige #MeToo-verhaal.

  Olympisch kampioene McKayla Maroney heeft de teamdokter van de Amerikaanse turnbond ervan beschuldigd haar jarenlang misbruikt te hebben onder het mom van een "medische behandeling".

  McKayla Maroney was lid van de Amerikaanse ploeg die op de Spelen van Londen goud won in de teamcompetitie. Individueel won ze ook nog zilver op de sprong, haar specialiteit.

  Op haar Twitterpagina vertelt Maroney vandaag dat ze tijdens haar hele turncarrière is misbruikt door de dokter van de ploeg. Larry Nassar zit momenteel al in de gevangenis voor het bezit van kinderporno. Maar blijkbaar ging hij nog een stapje verder.

  "Dr. Nassar heeft me misbruikt. Hij zei me dat het "een noodzakelijke medische behandeling was die hij al 30 jaar op zijn patiënten uitvoerde". Het begon al op mijn 13e, op mijn eerste trainingskamp met de nationale ploeg, en het is doorgegaan tot ik ben gestopt met de sport."

  "Waar hij ook maar de kans vond, heeft hij mij "behandeld". Vlak voor we goud wonnen met de ploeg in Londen en zelfs voor ik zilver won."

  "Mijn ergste nacht beleefde ik toen we naar Tokio vlogen met de ploeg. Hij had me een slaappil gegeven voor de vlucht en toen ik wakker werd, was ik helemaal alleen met hem op zijn hotelkamer voor een "behandeling". Ik dacht dat ik zou sterven die nacht."

  "Ik heb mijn droom waargemaakt, maar heb er prijs voor betaald"

  "Ik droomde al sinds mijn 8 jaar van de Olympische Spelen. Voor de buitenwereld lijkt het een ongelooflijke verhaal dat ik het uiteindelijk ook gehaald heb. Ik ben op de Spelen geraakt. Maar ik heb er wel een prijs voor moeten betalen."

  "De dingen moeten veranderen, maar hoe begin je daar aan? Dit zijn mijn ideeën."

  "Een: zwijg niet over het misbruik. Twee: mensen en organisaties moeten de gevolgen kunnen dragen van hun ongepaste gedrag. Drie: opvoeding en preventie, wat het ook mag kosten. Vier: nultolerantie voor de misbruikers en zij die hen beschermen."

  "Onze stilte heeft de verkeerde mensen te lang macht gegeven. Nu is het tijd om die macht over te nemen."

  Gisteren beschuldigde Goetsoe Tsjerbo van verkrachting

  Gisteren kwam een andere turnkampioene al met haar verhaal over misbruik naar buiten. Tatiana Goetsoe beschuldigde Vitali Tsjerbo (6x goud op de Spelen van Barcelona) ervan haar verkracht te hebben. Meer hier.

  McKayla Maroney pakt goud op de sprong op het WK in Antwerpen (2013)

  De openhartige verklaring van Maroney op Twitter