• home
 • video
 • pas verschenen

  Conflict met Deense vrouwen ontspoort: bond schrapt match tegen Zweden

  De Deense vrouwen veroverden op het afgelopen EK nog zilver.

  0 / 0
  Het ziet ernaar uit dat de Deense voetbalvrouwen vrijdag niet zullen spelen in de WK-voorronde. Omdat de internationals niet kwamen opdagen, besliste de bond om de match af te gelasten. "Dit is een historische zwarte dag", zegt Kim Hallberg van de bond.

  De Deense vrouwen eisen al een aantal weken dat ze evenveel premies én rechten als hun mannelijke collega's zouden krijgen. Ze weigerden eerder al een oefenmatch tegen Nederland af te werken, maar nu drijven ze het conflict op de spits.

  Zolang de bond hun eisen niet inwilligt, weigeren de vrouwen te spelen tegen de Zweden. Vrijdag hadden beide landen onder elkaar moeten uitmaken wie leider zou worden in hun WK-voorrondegroep.

  Maar omdat de internationals vanochtend niet kwamen opdagen op de training besliste de Deense bond om de match af te gelasten. De FIFA is op de hoogte van deze beslissing, bij Denemarken wachten ze op een beslissing van de Wereldvoetbalbond, een boete en mogelijk ook de uitsluiting in de WK-voorronde.

  Bij de Spelersvereniging maken ze zich sterk dat de soep niet zo heet gedronken wordt, als ze wordt opgediend. "De speelsters bereiden zich nog altijd voor op de match. It ain't over till the fat lady sings", zegt Thomas Lindrup van de Spelersvereniging.

  "Sowieso een nederlaag voor het Deense vrouwenvoetbal"

  "Dit is een historische zwarte dag voor de nationale vrouwenploeg en het Deense voetbal in het algemeen", zegt bondsvoorzitter Kim Hallberg. "Het is jammerlijk en ook grotesk dat de speelsters niet willen meedoen aan een belangrijke interland, hoewel we hen betere voorwaarden hebben aangeboden en opnieuw om de tafel gaan zitten."

  "We vinden dat de speelsters de interland en de voetbalfans als gijzelaars gebruiken bij hun onderhandelingen. We weten nog niet wat de gevolgen zullen zijn, maar het wordt sowieso een nederlaag voor het Deense vrouwenvoetbal. Dit is betreurenswaardig op alle mogelijke manieren."

  De Deense bond heeft de vrouwelijke internationals aangeboden om de premies en salarissen te verhogen van 2,6 naar 4,6 miljoen kronen (270.00 euro naar 490.000 euro) en om de staf rond de ploeg te versterken. Toch is dit voor de vrouwen nog altijd niet voldoende. De speelsters zelf hebben vandaag wel onder elkaar getraind, maar ze waren niet beschikbaar voor commentaar.