• home
 • video
 • pas verschenen

  Xhaët over transfergekte in NBA: "Het gekste tussenseizoen"

  Trekt Golden State weer aan het langste eind?

  Komende nacht barst het NBA-geweld weer los. Play Sports-commentator Dennis Xhäet staat al te popelen. "Als de Golden State Warriors gezond blijven, dan denk ik dat ze weer kampioen zullen worden."

  "Superteams? Niets nieuws"

  "Welke transfer het meest in het oog springt? Dat is een onmogelijke vraag. Er is zoveel gebeurd. Dit is echt het gekste tussenseizoen dat ik ooit meegemaakt hebt", zegt Dennis Xhaët aan Sporza.

  Naast de Warriors zijn er met Cleveland, Houston, Oklahoma City en Boston nog enkele "superteams". "Het is ergens wel grappig hoe iedereen denkt dat die superteams ineens ontstaan zijn, want dat is totaal niet het geval."

  "Bij een superteam probeer je zoveel mogelijk sterren in één ploeg te zetten. Vergelijk het met de Galacticos van Real Madrid, dat Figo al had en ook nog Zidane, Beckham en Ronaldo haalde."

  "Maar in de jaren 80 had je ook al de grote rivaliteit tussen de Lakers en de Celtics, met Magic Johnson en Larry Bird. Dat waren toen ook allemaal superteams met meerdere all stars. Op dat vlak is er dus niets nieuws."

  "Jordan spreekt ook als clubeigenaar"

  Chicago Bulls-legende Michael Jordan is geen fan van de superteams. "Je hebt 1 of 2 fantastische teams en de rest stelt niet veel voor", klinkt het.

  "Jordan is de beste speler aller tijden, maar hij is nu ook eigenaar van de Charlotte Hornets. Voor die club is het moeilijker om zo'n superteam samen te stellen. Hij spreekt dus ook als eigenaar en zijn stelling is wat kort door de bocht."

  "Het grote verschil met vroeger is dat de spelers veel meer macht hebben om te beslissen waar ze naar toe gaan. Ze hebben veel meer autonomie."

  "Maar het klopt wel dat steeds meer all stars samen proberen te spelen en dat is vooral om Golden State te kunnen kloppen. Zij zijn de te kloppen ploeg. En dan probeert iedereen een zo sterk mogelijk geheel te vormen dat daar iets tegen kan beginnen."

  "Hebben ze bij Oklahoma genoeg aan één basketbal?"

  Is Golden State dan weer de logische favoriet? "Op papier hebben zij de sterkste ploeg", vervolgt Dennis Xhaët. "Als ze gezond blijven, dan denk ik dat ze ook kampioen zullen worden. Maar je hebt 82 wedstrijden en dan is de kans op blessures zo groot."

  Wie zijn de grootste uitdagers? "Dan denk ik aan Cleveland en Oklahoma City. Maar veel hangt ook daar weer af van de blessures. Cleveland haalde Thomas, maar hij is nog altijd uit met een zware heupblessure. Hoe goed zal hij terugkeren in januari?"

  "En hebben ze bij Oklahoma genoeg aan één basketbal? Westbrook (foto) was vorig jaar de MVP, met gemiddeld meer dan 30 punten, 10 assists en 10 rebounds. Dan heb je de bal veel in handen. En daar komen ook nog George en Anthony bij, die ook graag de bal voelen. Hoe zal hun chemie zijn?"

  De transfers van de belangrijkste blokken
   INOUT
  Boston CelticsKyrie Irving (Cleveland)Isaiah Thomas (Cleveland)
   Gordon Hayward (Utah)Jae Crowder (Cleveland)
    Kelly Olynyk (Miami) 
  ClevelandIsaiah Thomas (Boston)Kyrie Irving (Boston)
   Derrick Rose (New York Knicks) 
   Dwyane Wade (Chicago) 
  Golden State Stephen Curry tekende een nieuw vijfjarig contract ter waarde van 201 miljoen dollar 
  Houston Chris Paul (Clippers)Patrick Beverley (Clippers)
   James Harden verlengde zijn contract met vier jaar, tot 2023, en ontvangt de komende zes jaar 228 miljoen dollar.Sam Dekker (Clippers)
  Oklahoma CityPaul George (Indiana)Taj Gibson (Minnesota)
   Carmelo Anthony (New York Knicks)Enes Kanter (New York Knicks)
   Russell Westbrook tekende een nieuw vijfjarig contract ter waarde van 205 miljoen dollar.