• home
 • video
 • pas verschenen

  Vallen, opstaan en weer doorgaan: de carrière van Jurgen Van den Broeck in beeld

  Jurgen Van den Broeck, een man van de grote rondes.

  Na 15 profseizoenen neemt Jurgen Van den Broeck vandaag afscheid van de fiets. Vdb was niet altijd sant in eigen land, maar hij was wel de laatste Belg die zijn mannetje kon staan in de grote rondes.

  2001: wereldkampioen tijdrijden bij de junioren

  Jurgen Van den Broeck laat voor het eerst van zich horen in 2001. In Lissabon wordt hij wereldkampioen tijdrijden bij de junioren.

  Een nieuwe ronderenner staat op: 6e in Giro van 2008

  Tijdens zijn tweede grote ronde wordt Van den Broeck zesde in het eindklassement van de Ronde van Italië. Hij laat België opnieuw dromen van een topprestatie in een grote ronde.

  Onze laatste hoop in de Tour

  Jurgen Van den Broeck is voorlopig de laatste Belg die podiumambities in de Tour mocht koesteren. In 2010 wordt hij aanvankelijk vijfde, maar komt hij toch op het podium terecht, nadat Denis Mensjov en Alberto Contador uit de tabellen geschrapt waren.

  In 2012 wordt de "Locomotief van Morkhoven" 4e in de Tour. Stuk voor stuk sterke prestaties.

  Bekijk de beelden:

  Laconieke Van den Broeck in aanvaring met president: "Als hij in de weg staat, rijd ik erover"

  In de Tour van 2010 heeft Jurgen Van den Broeck op de Tourmalet een aanvaring met de toenmalige president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy.

  "Als hij in de weg staat, rijd ik erover, hé. Als hij naar de koers komt, moet hij ook opzijgaan voor de renners."

  Van den Broeck valt weg uit de Tour van 2011

  In 2011 verschijnt Van den Broeck in topvorm aan de start van de Ronde van Frankrijk. Hij heeft net in de Dauphiné zijn eerste profzege behaald en werd ook nog eens 4e in het eindklassement. Jammer genoeg spatten zijn ambities uiteen in de afdaling van de Pas de Peyrol.

  Na valpartij: "Ben jij dokter misschien?"

  Grote en kleine kwaaltjes staan de Lotto-renner vanaf 2013 in de weg om topprestaties te leveren. Een voorbeeld daarvan is de val in de 6e rit van de Ronde van 2014.

  Afscheidscadeau voor Lotto: Belgische tijdrittitel

  In 2015 zou er na 9 jaar een einde komen aan het huwelijk tussen Van den Broeck en Lotto. Beide partijen waren wat op elkaar uitgekeken. Van den Broeck laat in Mol wel nog een laatste klasseflits zien: hij wordt Belgisch kampioen tijdrijden, voor kleppers als Lampaert, Vandewalle, Devolder en Campenaerts.

  Familieman Van den Broeck ziet vriendin en zoon in Giro

  Met het einde van zijn carrière in zicht zijn er stilaan andere prioriteiten in het leven van Van den Broeck. In de Giro stapt hij even uit de koers om zijn zoontje te begroeten.

  Het is ook die nieuwe gezinssituatie, en ook wel de tanende resultaten, die Van den Broeck doen beslissen om er op zijn 34e al een punt achter te zetten.