• home
 • video
 • pas verschenen

  MPCC: "Houding van WADA over cortisonen is onverantwoord"

  MPCC: "Het lijkt erop dat het WADA een debat niet nodig vindt."

  Het Wereldantidopingagentschap vindt niet dat cortisonegebruik moet verboden worden in de sport. De beweging voor een geloofwaardige wielersport (MPCC) is daar niet over te spreken. Enkele dagen geleden had de nieuwe UCI-voorzitter gepleit voor een startverbod voor renners die cortisone gebruiken.

  De beweging voor een geloofwaardige wielersport (MPCC), een initiatief van een aantal wielerploegen, hanteert al langer een interne richtlijn rond cortisonen. Renners die een lage cortisolwaarde laten optekenen - wat kan wijzen op gebruik van cortisonen, maar ook op ziekte - moeten een tijdje aan de kant.

  Die richtlijn geldt enkel voor teams die lid zijn van de MPCC, maar David Lappartient, de nieuwe UCI-voorzitter, verklaarde vorige week dat hij die regel wil overnemen in de volledige wielersport.

  De MPCC stuurde begin deze maand een brief naar het Wereldantidopingagentschap (WADA) met de vraag om het gebruik van cortisonen te verbieden. Maar het WADA denkt daar anders over.

  "Wetenschappelijk bewijs toont aan dat cortisonen een beperkt voordeel opleveren en zelfs een negatieve impact kunnen hebben op prestaties (en de gezondheid)", klinkt het in een open brief, die door de MPCC werd gepubliceerd op haar website.

  De MPCC is niet te spreken over die reactie. "We vinden die houding onverantwoord. De internationale literatuur en alle experts die wij geraadpleegd hebben, bevestigen dat cortisonen wel degelijk prestatiebevorderend zijn", luidt het. "Het lijkt erop dat het WADA een debat niet meer nodig vindt."

  Ook over het gebruik van de omstreden pijnstiller Tramadol is er onenigheid. Het WADA vindt dat een verbod niet nodig is, ondanks de vraag van de MPCC. In het verleden werden heel wat valpartijen toegeschreven aan het gebruik van dat product.

  Wat is de MPCC?

  De MPCC (voluit "Mouvement pour un cyclisme crédible", of "beweging voor een geloofwaardige wielersport") werd in 2007 opgericht door een aantal wielerploegen om de strijd aan te binden met doping.

  De voorbije jaren stapten een aantal teams uit de organisatie, die op dit moment bestaat uit onder meer 7 WorldTour-teams (waaronder Lotto-Soudal) en 19 Procontinentale ploegen, goed voor 65 procent van alle ploegen op die niveaus.