• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League wil kortere transferperiode, "maar volgt rest van Europa"

  CEO François en voorzitter Vanden Stock zaten vandaag om de tafel.

  De Raad van Bestuur van de Pro League, de vereniging van profclubs, heeft zich gebogen over de lengte van de zomertransferperiode en de situatie met de huurlingen. Over 2 maanden zal de Algemene Vergadering de adviezen van de Raad van Bestuur bespreken.

  De Premier League zette de inkorting van de zomertransferperiode op de agenda in heel Europa toen het besliste om hun markt te sluiten wanneer de competitie begint.

  Ook de Belgische profclubs zijn dit idee genegen, maar vrezen wel voor een scenario waarbij de markt sluit maar toch nog spelers uitvliegen naar competities waar de markt nog niet gesloten is.

  "We zullen ijveren om de zomertransferperiode in te korten, maar dat kan alleen als dit collectief en uniform gedaan wordt. Het mag geen beslissing zijn van slechts een paar kampioenschappen."

  Wat met de huurlingen?

  Een tweede agendapunt op de vergadering van de Raad van Bestuur was de situatie met de huurlingen. Er gingen stemmen op om hun aantal in te perken en/of te beperken tot een bepaalde leeftijd. Maar hier is de Raad van Bestuur geen voorstander van.

  Wel pleit het voor meer duidelijkheid voor spelers die tegen hun moederclub willen spelen. Sommige clubs staan dit toe, andere dan weer niet. "De Raad van Bestuur raadt aan de inzetbaarheid van een gehuurde speler tegen zijn moederclub te laten afhangen van wie de meeste (financiële) lasten draagt."