• home
 • video
 • pas verschenen

  Imke Courtois: "Een fles champagne, dat was het"

  Imke Courtois deed haar verhaal bij Christel Van Dyck op Radio 2.

  Imke Courtois (29) heeft het vrouwenvoetbal in ons land mee een gezicht gegeven. Van haar afscheid had de voormalige international zich meer voorgesteld. Dat vertelde ze gisteren in het Radio 2-programma De rotonde.

  "Ik was teleurgesteld"

  Het afscheid van Imke Courtois is ongemerkt voorbijgegaan. "Daar heb ik het moeilijk mee gehad", vertelt ze in De rotonde. "Met mijn beslissing heb ik geen moeite. Het hoofdstuk afsluiten zal ook nog wel lukken, maar het afscheid zelf is niet optimaal verlopen."

  "Met Standard speelden we onze laatste wedstrijd in Kumtich, het terrein waar het allemaal begonnen was voor mij. Familie en vrienden waren van de partij."

  Maar Courtois bleef op haar honger zitten in Kumtich. "Echt een gemiste kans", vindt ze. "Ze wilden me wel een ereronde laten lopen op het veld van de mannenploeg van Standard, maar dat wou ik niet. Met alle respect voor die geweldige supporters, maar dat zijn niet mijn vrienden of familie die me 21 jaar gevolgd hebben."

  Bij de Red Flames hebben ze wel aan Courtois gedacht. "De laatste avond kreeg ik een fles champagne, dat was het dan. Ik had op z'n minst een truitje verwacht met een leuke boodschap. Ik was teleurgesteld."

  "Ik besef ook dat ik een bepaalde verwachting had over een afscheid. Dat zou nooit ingelost worden", geeft Courtois toe. "Het zal ook een stukje ego zijn. 21 jaar lang heb ik me met hart en ziel ingezet voor het vrouwenvoetbal. Misschien moet ik gewoon blij zijn met al die jaren die ik gekregen heb. Ik heb nog een weg af te leggen om dit af te sluiten en daarbij ga ik vooral te rade bij mezelf. Dat is het veiligste en het makkelijkste."

  "Vermijd nu even vrouwenmatchen"

  Profvoetbal is verleden tijd voor Imke Courtois. "Ze noemen me nu ex-voetbalspeelster of ex-topsporter. Dat is nog even wennen", vindt het voormalige boegbeeld van de nationale vrouwenploeg.

  Na haar afscheid heeft Courtois niet meer tegen een bal getrapt. "Ik heb ook nauwelijks tijd gehad om naar het vrouwenvoetbal te kijken, op een match van de Red Flames na."

  "Ik vermijd het een beetje bewust. Ik wil dat hoofdstuk afsluiten. Als ik ga kijken, lukt dat niet helemaal. Dan begin ik misschien te denken dat ik nog op het veld had kunnen staan. Als ik alles mooi afgerond heb, word ik weer supporter nummer 1", belooft ze.