• home
 • video
 • pas verschenen

  "Wordt ook zijn tweede wedstrijd een aangename verrassing?"

  Peter Vandenbempt fileert voor u elke week het voetbal in de Jupiler Pro League.

  In zijn wekelijkse column kijkt Peter Vandenbempt al uit naar de rentree van Hein Vanhaezebrouck in de Champions League. Gisteren zag onze commentator het beste Standard dit seizoen. En in Genk wacht hij op een nieuwe bevrijding.

  Verfrissend voetbal in Mechelen

  Het debuut van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht is een reuzemeevaller geworden. KV Mechelen is traditioneel een heel lastige verplaatsing voor de club en persoonlijk ook voor de coach. Beter kan je het niet dromen denk ik.

  Door een risicovolle verdediging heeft KV Mechelen goed meegewerkt, maar los van het resultaat (3-4) was vooral de manier waarop Vanhaezebrouck zijn team wilde laten voetballen. Dat was verfrissend. Anderlecht wilde dominant zijn, het wilde opbouwen en het had een duidelijk aanvalsplan met veel lopende mensen en veel diepgang. Dat leverde spektakel op.

  Het was de manier van voetballen die Anderlecht altijd moet proberen te brengen. Daar heeft het ook de spelers en de kwaliteit voor. Dat heeft René Weiler nooit willen inzien.

  Kansen creëren tegen PSG

  KV Mechelen was een veelbelovend begin voor Vanhaezebrouck. Een begin dat vooral ook een vervolg moet krijgen. De Champions League-wedstrijd tegen PSG komt op een zeer ongelegen moment. Vanhaezebrouck zou wel eens de keerzijde van de medaille kunnen leren kennen, één die ze bij Anderlecht maar al te goed kennen. Die van de ongelijke strijd.

  In de Franse competitie tegen Dijon speelde PSG heel matig, maar daar misten ze een handvol titularissen. Ze focussen zich op de Champions League. Een pak rammel behoort tot de mogelijkheden voor Anderlecht. Tegen een kandidaat-eindwinnaar is dat niet zo erg.

  Voor het vertrouwen moet Anderlecht wel proberen om een goede wedstrijd te spelen. Ze moeten kansen creëren en wie weet zit er dan wel een doelpunt in.

  Na de onvergeeflijke 0-3 tegen Celtic lijkt deze campagne al verloren, maar Vanhaezebrouck heeft wel naam gemaakt door Gent onvervaard te laten voetballen in Europa tegen Lyon, Zenit en zelfs Tottenham.

  Daarom zijn we toch benieuwd of ook zijn tweede wedstrijd een aangename verrassing gaat worden. Dat zou pas een entree zijn voor de nieuwe coach in het Vanden Stock-stadion.

  Standard valt eindelijk aan

  Bij Standard heeft coach Sa Pinto een belangrijke overwinning geboekt tegen Kortrijk (3-1). Het kon alweer zijn laatste match zijn. Hij stond samen met Anastasiou met de rug tegen de muur.

  Voor de rust zag ik het beste Standard dit seizoen. Vooral voetballend. Het team bracht meer dan inzet, grinta en duels. Daar haalden ze resultaten mee, maar nu brachten ze ook mooi aanvalsspel.

  Er waren spelers die het initiatief namen, ze durfden de bal te vragen, ze durfden te voetballen. Dat was misschien het gevolg van een offensievere opstelling. Eindelijk.

  Door de blessure van Bokadi speelden ze met maar één breker voor de defensie. Met Carlinhos in steun van Orlando Sa, Edmilson en Mpoku op de flank zit er veel muziek in het aanvallende compartiment.

  Dat is hoopgevend voor Standard, maar met uitwedstrijden in Moeskroen en Antwerp wordt het vervolg niet simpel. En een coach die elke keer zijn vel moet redden, blijft een ongezonde situatie.

  Nu ook bevrijding in Genk?

  Ik dacht dat de bevrijding op 11 november gevierd werd, maar blijkbaar is dat vervroegd. Na een ontslag van een trainer volgt eindelijk die grote bevrijding voor al die arme profvoetballers die leven en werken in gevangenissen. Anderlecht voetbalde bevrijd, AA Gent voetbalde bevrijd en KV Oostende voetbalt sinds enkele weken bevrijd.

  De bevrijder van AA Gent, Yves Vanderhaeghe, was nochtans gevangenisdirecteur in Oostende. De man die Anderlecht bevrijdde, was nochtans de man die de spelers van Gent verstikte. En die van KV Kortrijk werden in de zomer bevrijd van Belhocine. Dat is nu de co-bevrijder met Vanhaezebrouck in Anderlecht. Stilaan wordt het nu ook tijd om Kortrijk te bevrijden van Anastasiou.

  En als Genk de komende weken verliest van Anderlecht en Club Brugge zullen ze de spelers bevrijden van Albert Stuivenberg. Plots is hij te veel schoolmeester. Vorig jaar was hij nog de man die de spelers bevrijdde van het juk van die vreselijke Peter Maes.

  Ik maak er een karikatuur van, maar ik wil toch opmerken dat twee clubs, die de voorbije jaren met hun coach zijn blijven werken, constant gepresteerd hebben. En daar mag je eigenlijk ook Club Brugge (4 jaar Preud'homme) en AA Gent (3 jaar Vanhaezebrouck) aan toevoegen.

  Peter Vandenbempt