• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wat gebeurt er met FC Barcelona als Catalonië onafhankelijk wordt?

  "Barcelona zou er geen baat bij hebben om La Liga te verlaten."

  De Catalanen blijven ijveren voor een onafhankelijke staat. Maar wat zou een onafhankelijk Catalonië betekenen voor FC Barcelona? Stef Wijnants legt het uit.

  Wijnants: "Geen buitenlandse clubs welkom in La Liga"

  Een duidelijk antwoord geven op de vraag of Barcelona al dan niet in de Spaanse competitie mag blijven spelen, is niet eenvoudig. Als de regels van de bond gevolgd worden, mag Barcelona niet meer in de Spaanse competitie spelen. Want elke club in de Spaanse competitie moet lid zijn van de Spaanse voetbalfederatie.

  Als Catalonië onafhankelijk wordt, dan is het onmogelijk dat Barcelona lid blijft van de Spaanse voetbalbond. Want de Spaanse bond heeft gezegd dat er geen enkele buitenlandse club welkom is, dus ook geen Catalaanse club als Catalonië onafhankelijk is.

  Dat zijn de regels, maar zo’n vaart zal het natuurlijk niet lopen. Sportief gezien heeft La Liga (de Spaanse voetbalcompetitie) nood aan Barcelona. En ook Real Madrid heeft Barcelona nodig, want wie zou er anders nog Real het vuur aan de schenen kunnen leggen? Real-coach Zinedine Zidane heeft zelf al gezegd dat Barcelona beter aan boord zou blijven.

  Geen Barcelona meer in de Spaanse competitie zou ook financieel een mokerslag zijn voor Barcelona, Real Madrid en bij uitbreiding voor alle Spaanse clubs. De inkomsten voor de tv-rechten zullen een heel stuk lager worden. Dus dan snijden ze in hun eigen vel.

  "Barcelona in Franse of Engelse competitie?"

  Als Barcelona geen lid blijft van La Liga, zal de Catalaanse Liga heropgericht worden. Er zijn nog andere ploegen dan FC Barcelona in Catalonië. Denk maar aan Espanyol Barcelona en Girona, en in de tweede klasse zijn er Gimnastic, Reus en Lleida. Maar dat zijn natuurlijk geen ploegen waar Barcelona elke week wil tegen spelen.

  Bovendien zou Barcelona dan Europees vanuit de Catalaanse federatie geduwd worden. Die Catalaanse federatie moet eerst nog erkend worden door de UEFA of de FIFA. Dat zal ook niet zo heel snel gebeuren. Bovendien zal Catalonië een heel laag coëfficiënt hebben en zal Barcelona voorrondes moeten spelen in de Champions League.

  Er wordt geopperd om in de Franse competitie te spelen, omdat er daar al een club uit een andere staat speelt: Monaco. Maar goed, die situatie is niet helemaal dezelfde. En er bestaat ook de angst dat Barcelona alle Franse ploegen zou komen overvleugelen.

  Tot slot is er nog het waanzinnige idee dat Barcelona in de Premier League kan terechtkomen. Politiek gezien is dat moeilijk. De Schotse clubs Celtic en de Rangers proberen al jarenlang in de Premier League te geraken, maar dat is hen nog altijd niet gelukt.

  Sportief zou je kunnen zeggen dat de Premier League dan nog aantrekkelijker wordt. Maar het is nu al een heel zware strijd in Engeland om in de Champions League te geraken.

  Conclusie

  Barcelona is de motor van de onafhankelijkheid in Catalonië. Maar als voetbalclub zou het er geen baat bij hebben om uit de Spaanse competitie te treden. Barcelona zal zelf moeten kiezen welke weg het wil inslaan.

  Stef Wijnants

  VRT NWS onderzocht ook de gevolgen voor andere domeinen, als Catalonië onafhankelijk wordt. Over onder meer cava en citytrips naar Barcelona. Lees het artikel hier.