• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Pot 1 hoeft niet noodzakelijk een voordeel te zijn"

  Peter Vandenbempt zag zaterdag in Sarajevo hoe de Rode Duivels afrekenden met Bosnië-Herzegovina. Wat zijn de conclusies van onze voetbalcommentator?

  De analyse van Peter Vandenbempt

  • Er was heel veel goeds te vertellen over het aanvallende compartiment.
  • De hiërarchie bij de spitsen is in elk geval niet op zijn kop gezet.
  • In de eerste helft kwamen toch alle risico's van deze defensieve organisatie bloot te liggen.
  • De vraag moet toch gesteld worden of die 3-4-3, die zeer offensieve opstelling, echt wel gebruikt kan worden tegen landen die beter zullen zijn dan Bosnië op het WK.
  • Reekshoofd? Je hebt ook stilaan een hallucinante tweede pot.

  Veel Belgische goals

  De Belgen hebben al 39 keer gescoord in deze campagne. Er is een kleine discussie of dat nu al een record is of niet, maar het is hoe dan ook een fenomenale prestatie. Dit waren niet de sterkste tegenstanders, maar het is toch sterk gedaan.

  En de omstandigheden waren zaterdag abominabel. Het veld was een WK-kwalificatiewedstrijd onwaardig, het was een akker.

  Dat België op dat veld nog heel erg goed combinatievoetbal geproduceerd heeft en veel kansen gecreëerd heeft, verdient een dikke pluim. Er was heel veel goeds te vertellen over het aanvallende compartiment.

  Video player inladen ...

  Michy Batshuayi

  Hoe ik Michy Batshuayi als vervanger van Romelu Lukaku vond? Zijn doelpunt heeft veel goedgemaakt. Het was een typische Batshuayi-goal: hij staat vaak op de goeie plaats en is echt wel een afwerker.

  Het is vreemd dat ik het zeg voor iemand die al een karrenvracht aan goals gemaakt heeft in de Premier League, maar intrinsiek is Batshuayi misschien wel onze beste afwerker.

  Zijn wedstrijd zelf vond ik een heel stuk minder, zeker als je die zou vergelijken met Edin Dzeko, de man aan de overkant. Batshuayi had het toch heel erg moeilijk tegen niet de beste verdedigers van de wereld. En dat is nog een eufemisme.

  Ik zou zeggen: Batshuayi heeft hard zijn best gedaan en zijn goal heeft veel goedgemaakt, maar de hiërarchie bij de spitsen is in elk geval niet op zijn kop gezet door zijn prestatie zaterdag.

  Video player inladen ...

  Belgische defensie

  Er zijn natuurlijk ook de 3 Bosnische doelpunten en nog redelijk wat andere mogelijkheden. In de eerste helft kwamen toch alle risico's van deze defensieve organisatie bloot te liggen.

  Je hebt natuurlijk te maken met Thomas Vermaelen, die niet kan wegstoppen dat hij de voorbije drie jaar nauwelijks gevoetbald heeft. Er zijn geen geheimen aan de top. Het zou verbazingwekkend zijn als hij zijn topniveau van op het EK zou kunnen herhalen zonder te spelen.

  Ik had de indruk dat de afspraken tussen de 3 verdedigers nogal moeilijk lagen. Er werd veel gekeken en gewezen naar elkaar. Ze vonden dat ze te weinig steun kregen.

  Video player inladen ...

  3-4-3

  Vooral de ruimte in de rug van onze twee offensieve flanken was schrijnend, zeker in de eerste helft. Martinez heeft het een klein beetje bijgesteld in de rust, maar ik vind dat dat ook niet bepaald heeft gewerkt.

  De vraag moet toch gesteld worden of die 3-4-3, die zeer offensieve opstelling, echt wel gebruikt kan worden tegen landen die beter zullen zijn dan Bosnië op het WK, die meer kwaliteit zullen leveren en nog meer zullen profiteren dan de Bosniërs gedaan hebben.

  Het was ook vreemd dat ze tegen 1 spits met 3 centrale verdedigers bleven verdedigen. Het kan niet anders dan dat je dan elders op het veld volk tekort komt. Dat moet nog eens overwogen worden als je straks tegen Spanje, Duitsland of Brazilië voetbalt. Dan weet ik niet of ik dat zomaar houdbaar is.

  Jan Vertonghen

  Jan Vertonghen? Hij is de voorbije weken fantastisch omgegaan met de media-aandacht. Hij heeft vanuit zijn hart gesproken over de evenaring en het record. Ik had een beetje met hem te doen dat hij uitgerekend in deze wedstrijd in de fout ging.

  Maar hij heeft het rechtgezet en het typeerde hem dat hij niet durfde te juichen. Dit moest er nog bijkomen, om het verhaal nog wat mooier te maken. Het is een mooi verhaal om later aan zijn kinderen te vertellen.

  Video player inladen ...

  Reekshoofd

  De Rode Duivels willen allemaal heel erg graag reekshoofd worden. Die eerste pot bij de loting geeft een zekere status en je ontloopt landen zoals Brazilië en Duitsland.

  Maar je hebt ook stilaan een hallucinante tweede pot. Je kan reekshoofd zijn, maar toch ingedeeld worden bij Spanje, Frankrijk, Italië, Chili, Colombia of Uruguay.

  Het hoeft niet noodzakelijk een groot voordeel te zijn om in pot 1 te zitten. In pot 2 kan je ook gekoppeld worden aan Polen, Zwitserland of Rusland. En de Belgen hebben al ongelofelijk veel meeval gehad bij de lotingen. Er zijn dus voor- en tegenstanders voor dat statuut als reekshoofd.

  Peter Vandenbempt