• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Papa Derwael: "Tijdens de oefening van Nina staat mijn hart even stil"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Nina Derwael turnt vannacht de allround-finale op het WK. Morgen staat ze als eerste Belgische in een toestelfinale, op de brug met de ongelijke leggers. Vader Nico Derwael blijft realistisch. "De kans op een medaille is 3 op 8. Ik ga geen gekke uitspraken doen."

  "Ze gaat geen rekening houden met de andere deelneemsters"

  Nico Derwael geniet met volle teugen van de avonturen van zijn dochter in Montréal. "Nog niet lang geleden beleefden we een mooi EK, een paar maanden later is het opnieuw genieten. Dat is gewoon prachtig."

  "Na het EK heeft Nina de knop heel snel omgedraaid. Ze was al bezig met het WK toen ze van het vliegtuig stapte. Dat typeert haar. Ze kan haar doelen meteen zetten en die navolgen. Ze zondert zich ook heel goed af van alle aandacht. Die is toegenomen na het EK, maar toch blijft ze in haar cocon."

  Wat zijn de kansen van Derwael in de allround-finale? "Winnen, dat is uitgesloten. Ze moet vooral genieten, foutjes proberen weg te werken en ervaring opdoen. De toestelfinale is natuurlijk anders. Maar toch blijft ze, en wij ook, met de voetjes op de grond.

  "Ze gaat haar eigen ding doen en geen rekening houden met de andere deelneemsters. Daar ben ik zeker van. Dan zien we wel waar we uitkomen. Er zijn 3 medailles en 8 atletes. Het kan verkeren. Hoop doet leven."

  "Die veertig, vijftig seconden staat mijn hart even stil"

  Hoe is het om zo'n finale mee te maken als vader? "Het moment zelf is sterven. Je leeft zo hard mee met je dochter en al die uren training zitten in je achterhoofd. Het is moeilijk te omschrijven, soms is het verschrikkelijk. Die veertig, vijftig seconden van haar oefening staat mijn hart even stil."

  Hoort Nico zijn dochter nog voor de finale? "We hebben op dit moment geen contact met haar. Ik stuur haar altijd hetzelfde berichtje en dat zal ik nu ook weer doen. De kans is 3 op 8 en je weet dat er snel een foutje is gemaakt in een finale. Ik ga op voorhand geen gekke dingen uitspreken. Als er een medaille komt, dan wordt het ongetwijfeld opnieuw onvergetelijk."

  "Als ze iets wil, dan gaat ze er ook 1000% voor. Zonder hard te werken, kan ze dit niet bereiken. Ze is heel zelfstandig en heeft ons niet nodig. Ze is ook heel volwassen voor haar leeftijd. Dat siert haar en daar zijn we erg trots op."

  "Nina haar doelen zijn duidelijk tot aan Tokio. Ze wordt goed ondersteund en de druk wordt goed van haar weg gehouden. Ze is al even bezig met turnen. Van 1u in de week ging het al snel naar 32u in de week. Dat werpt nu zijn vruchten af."

  Vader Derwael reist de wereld rond voor zijn dochter:

  Video player inladen ...