• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Het leven naast de cross: "5 minuten ben ik wielrenner Toon, daarna ben ik trainer Toon"

  Toon Aerts legt de kinderen uit hoe je moet stretchen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Toon Aerts legt de kinderen uit hoe je moet stretchen.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Er zit meer in een crosser dan je denkt. Toon Aerts (23) traint 2 keer per week de jongeren van de atletiekclub in zijn gemeente. "Een leuke uitlaatklep", vertelt de Europese kampioen veldrijden met een diploma lichamelijke opvoeding.

  "De kinderen feliciteren me altijd"

  Elke dinsdag- en donderdagavond staat Toon Aerts op het knusse atletiekterrein van Rijkevorsel. Twee uur lang geeft de veldrijder training aan zijn sportieve dorpsgenootjes.

  "Voor mij is dit een leuke uitlaatklep", legt Aerts uit aan Sporza. "Een fietscarrière is heel leuk en heel plezant, maar het kan ook in een klap voorbij zijn. Vorige winter stond ik hier met een gebroken schouder naar de lopertjes te kijken."

  "De eerste 5 minuten van de training ben ik wielrenner Toon. Daarna word ik snel leerkracht of trainer Toon. Of ik nu goed of slecht gecrost heb, daar trekken de kinderen zich niks van aan. Ze feliciteren me altijd. Dat is erg leuk. Ik amuseer mezelf en de kinderen ook", vertelt Aerts.

  "Ik deed karate en croste in de tuin"

  Toon Aerts heeft de knepen van het vak geleerd tijdens zijn opleiding lichamelijke opvoeding. Zelf had hij als jongere geen lidkaart van de lokale atletiekclub.

  "Ik deed wel aan karate", vertelt Aerts. "'s Avonds en in het weekend hing ik vooral op mijn fiets. Ik croste wat rond in de tuin en ploeterde door de modder."

  "Voor mijn communie kreeg ik dan een mountainbike. Zo kon ik met mijn vader veldtoertochten rijden. Mijn ouders hebben lang de boot afgehouden, maar na veel gezaag mocht ik ook wedstrijden rijden."

  Toon Aerts rijdt nu voor Telenet-Fidea, het team van Sven Nys. Als kleine crosser was hij fan van een andere veldrijder. "Van Tom Vannoppen. Ik had hem ooit gezien op een veldtoertocht", lacht de Europese kampioen.

  "Concurrentie vind ik niet simpel"

  Toon Aerts is een zachtaardige jongen. In het veldritwereldje heeft hij haar op zijn tanden gekregen. "Vroeger hoefde ik niet op het podium te eindigen, ik hoefde niet te winnen. Dat heb ik ondertussen geleerd", legt de crosser van Telenet-Fidea uit.

  "Fysiek is veldrijden hard, mentaal nog zwaarder. We schieten allemaal goed met mekaar op, maar hier en daar heerst er ook concurrentie. Dat vind ik niet altijd simpel, zeker als jonge renner niet."

  "De ene zijn dood is de andere zijn brood, toch moet je elke week met mekaar kunnen opschieten. Nu heb ik dat wel geleerd."

  Kijk hoe Toon Aerts aan de slag gaat met de jonge atleten:

  Video player inladen ...