• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Braziliaans Olympisch Comité geschorst na vermoeden van verkiezingsfraude

  Carlos Nuzman werd donderdag gearresteerd.

  Gisteren is aan het licht gekomen dat de toekenning van de Olympische Spelen aan Rio niet helemaal koosjer is verlopen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft spilfiguur Carlos Nuzman én het Braziliaans Olympisch Comité op non-actief gezet.

  Carlos Nuzman wordt ervan verdacht stemmen gekocht te hebben bij de verkiezing van de Spelen van 2016. De 75-jarige Nuzman, de hoogste baas van het Olympisch Comité van Brazilië, werd gisteren al gearresteerd en wordt nu ook door het IOC geschorst.

  "Hij wordt voorlopig ontheven van al zijn rechten, privileges en functies de verbonden zijn aan het erelidmaatschap van het IOC. Hij wordt ook uitgesloten uit de Coördinatiecommissie voor de Spelen van 2020."

  Maar daar blijft het niet bij. "De Raad van Bestuur van het IOC heeft ook besloten om het hele Braziliaanse Olympische Comité te schorsen." Het IOC draait ook de geldkraan naar Brazilië toen.

  Wie is Carlos Nuzman?

  Carlos Nuzman verdiende zijn sporen in de Braziliaanse sport als volleyballer. Later werd hij voorzitter van de volleybond en uiteindelijk schoof hij door naar voorzitter van het Braziliaans Olympische Comité.

  Nuzman zou in die functie als tussenpersoon opgetreden hebben bij het omkopen van IOC-lid Lamine Diack. Voor 2 miljoen dollar zou de Senegalees, die zelf ook al uit al zijn functies is ontheven, stemmen geronseld hebben.

  Samen met Nuzman werd ook Leonardo Gryner, de voormalige directeur van het Braziliaans Olympisch Comité, aangehouden.