• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bondscoach Kieffer: "Als Derwael haar oefening goed uitvoert, pakt ze medaille"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Yves Kieffer is een tevreden man. Nina Derwael en Rune Hermans turnen dit weekend de allround-finale, Derwael treedt ook aan in de finale aan de brug. "We zijn tevreden dat we onze doelstellingen gehaald hebben, maar ze kunnen nog beter", zegt hij.

  Nina Derwael en Rune Hermans treden in de nacht van vrijdag op zaterdag allebei aan in de allround-finale op het WK turnen. Bovendien plaatste Derwael zich ook voor de finale op de brug met de ongelijke leggers.

  "We zijn tevreden dat we onze doelstelling gehaald hebben in een competitie die mentaal heel zwaar is", blikt bondscoach Yves Kieffer terug op de kwalificaties. "De ploeg heeft het goed gedaan, ook al weten we dat we veel beter konden."

  "Nina heeft veel potentieel en blijft zich ontwikkelen. Ze is sterk aan de brug met ongelijke leggers, maar ook op de balk. Momenteel heeft ze op dat laatste toestel nog niet de resultaten bereikt waarop ze mocht hopen. Haar grondoefening en de sprong kan ze ook nog verbeteren, dus ze heeft veel potentieel in de allround-competitie."

  "Als ze in die finale op haar plaats kan blijven, in de top 8, is dat al een schitterend resultaat. Dat is zeker mogelijk. Het geeft haar bovendien de kans om haar oefening aan de brug nog bij te schaven voor die toestelfinale."

  "Als ze haar oefening goed uitvoert, staat ze zonder problemen op het podium"

  "Op de brug kwalificeerde Nina zich gemakkelijk voor de finale, ook al was haar uitvoering - voor haar doen - matig. Als ze haar oefening uitvoert zoals het hoort, zal ze zonder problemen op het podium staan, al weet ik niet op welke plaats. Ze heeft zich heel goed voorbereid en is heel gemotiveerd om iets moois neer te zetten."

  "Van de beste 4 heeft zij het grootste potentieel om vooruitgang te boeken in de finale. De Chinese heeft een nagenoeg perfecte oefening geturnd, op haar afsprong na. De 2 Russinnen hebben in die kwalificaties hun beste prestaties van de week neergezet. Nina heeft het goed gedaan, zonder meer, en kan dus nog verbeteren."

  "Het is belangrijk dat ze er zin in heeft. Ik denk niet dat ze zich voorstelt dat ze zonder medaille naar huis gaat, ook al heb ik daar nog niet over gesproken met haar. Ze heeft zich heel professioneel voorbereid en kent haar kwaliteiten. Ik denk dat het goed zal verlopen."

  "Maar ik denk dat dat niet iets is waar je over praat. Je moet je concentreren op de trainingen en op de details. Een medaille, daar bouw je elke dag aan. Het is de som van alle kleine dingen die je naar een sterke prestatie brengt. Ze doet dat met haar coach en we hoeven niets te veranderen."

  "Nina concentreert zich op wat ze moet doen"

  In Montréal zijn alle ogen gericht op Nina Derwael. Hoe beleeft ze die aandacht? "Ze gaat daar goed mee om", zegt Kieffer. "Ze is heel intelligent en volwassen. Ze houdt van turnen en concentreert zich op wat ze moet doen en blijft zichzelf."

  "Dat is niet mijn taak. Dat is de taak van haar coach, Marjorie Heuls. Ik ben er wel altijd om raad te geven en haar aan te moedigen, maar ik zeg dat eerder tegen Marjorie. Nina heeft mij niet nodig om te weten wat ze moet doen."

  "Hermans kan heel wat plaatsen opschuiven"

  Rune Hermans werd 21e in de kwalificaties en mag net als Nina Derwael naar de allround-finale. "Runes kwalificatie ging wat moeizaam", zegt Kieffer. "Ze heeft onder haar niveau geturnd, maar kan haar puntentotaal wel opkrikken met anderhalf punt. Ze kan heel wat plaatsen opschuiven."

  "Op de brug met ongelijke leggers is er ruimte voor verbetering en ook de andere 3 toestellen, vooral de brug en de grondoefening, zijn haar sterke punten. Dus ze heeft marge."

  Zelf droomt Hermans van de top 12. Acht Kieffer dat mogelijk? "Je moet altijd dromen, want dat stuwt je hoger. Maar Rune is heel competitief ingesteld, presteert stabiel in competities en heeft intussen al wat ervaring, dus dat is mogelijk."

  "Brassart heeft maturiteit getoond, dat belooft voor de toekomst"

  Maelysse Brassart werd 25e in de allround-competitie. De beste 24 stoten door, maar per land mogen er hoogstens 2 turnsters naar die finale. Brassart komt dus niet meer in aanmerking om opgevist te worden.

  "Maelysse heeft weinig ervaring en heeft een moeilijke voorbereiding gehad door een paar gezondheidsproblemen", zegt Kieffer. "Het was afwachten hoe ze zou reageren in deze omgeving, met zo'n hoog niveau. Ze heeft maturiteit getoond, dus dat belooft voor de toekomst."

  Bekijk het volledige interview met bondscoach Yves Kieffer (Frans)

  Video player inladen ...